La toate marile târguri de tehnologie organizate în ultimii ani, producătorii de electronice şi electrocasnice au prezentat produse capabile să transforme o locuinţă într-una inteligentă, în care toate necesitățile de confort sunt automatizate. Problema acestor produse este preţul piperat. În prezent, automatizarea unei locuinţe, fie ea garsonieră sau casă cu etaj este mult mai uşor de realizat.
Dacă în viitor toate casele inteligente vor fi administrate de un software care se va ocupa de menținerea consumului optim de energie, apă, mâncare, de consumul de provizii și de reaprovizionare, în ziua de azi poţi să îţi automatizezi locuinţa cu câteva gadgeturi accesibile. Imaginează-ţi următorul scenariu: te trezeşti dimineaţa, radioul sau TV-ul porneşte apăsând pe ecranul smartphone-ului sau pe cel al tabletei, iar aparatul de cafea funcţionează deja, fiind conectat la o priză inteligentă programabilă. De la serviciu poţi urmări pe dispozitivul mobil ce se întâmplă acasă accesând camerele video de supraveghere, precum şi cine a venit şi a plecat din locuinţă. La revenirea acasă poţi comanda, din maşină, pornirea aerului condiţionat sau a căldurii, după caz, iar imediat ce ai intrat pe uşă, lumina se aprinde instant, intensitatea putând fi reglată după bunul plac. Totul este posibil prin intermediul smartphone-ului.
Cum îţi faci casa inteligentă
Pentru ca filtrul de cafea, centrala termică sau aerul condiţionat să pornească din telefon, ai nevoie de o priză inteligentă. Există mai multe modele pe piaţă, una dintre acestea fiind TRENDnet THA-101. Aceasta poate opri şi porni dispozitivele alimentate de la priza sa, folosind doar un telefon cu conexiune la internet. Se poate seta un ciclu săptămânal de pornire/oprire, cu timpi variabili pe durata zilei. Spre exemplu, se poate seta să se aprindă lumina veiozei la ora la care ştii că ajungi acasă, sau să setezi un ciclu de aprindere care să dea senzaţia că este cineva prezent în casă după o anumită oră. Priza inteligentă este dotată cu un circuit ce opreşte alimentarea cu energie electrică atunci când curentul depăşeşte o anumită valoare. Priza are şi funcţie de extindere a reţelei wireless. O astfel de priză are un preţ de 300 lei.
Cei de la D-Link oferă DCH-S150 Wi-Fi, un senzor cu o rază de acoperire de până la opt metri. Acesta se declanşează atunci când detectează mişcare în casă şi îl informează imediat pe utilizator prin e-mail. De asemenea, poate să pornească și alte dispozitive. Astfel, detectarea mișcării poate determina aprinderea unei lămpi sau activarea camerei de înregistrat, pentru a surprinde imagini din acea zonă. Senzorul costă 300 lei. Un alt dispozitiv inteligent de la D-Link este DCH-M225 Music Everywhere care transformă difuzoarele şi sistemele stereo în platforme wireless de streaming de muzică. Dispozitivul transmite muzică direct de pe orice smartphone, tabletă, computer cu sistem de operare iOS sau Android sau direct prin Windows Media Player sau iTunes, pe orice difuzor activ ce folosește o intrare audio stereo standard de 3,5 mm. Şi acesta are funcţie de extindere a reţelei wireless şi costă 349 lei. Olandezii de la Philips oferă becuri inteligente prin care lumina poate fi setată să acţioneze după propria dorinţa a utilizatorului. De exemplu, în cazul în care plouă se poate schimba intensitatea luminii, iar dacă primeşti un e-mail urgent sau un mesaj pe Facebook lumina poate să clipească pentru a te avertiza. Mai mult decât atât, la apusul soarelui lumina poate să se intensifice treptat sau în cazul unui meci de fotbal, lumina poate să se aprindă în culorile echipei. Un pachet cu trei becuri costă 800 lei, iar un singur bec costă 230 lei. Acestea sunt disponibile exclusiv în magazinele Apple Store. Cei care dispun de un buget mai mare se pot orienta şi către electrocasnice inteligente precum aspiratoare-robot, maşini de spălat cu Wi-Fi sau frigidere inteligente.