„Buget redus, satisfacție garantată“. Așa se prezintă astăzi ofertele agențiilor de turism pentru croazierele cu plecare din Portul Constanța, o nișă cu „potențial real“
În timp ce bulgarii tocmai au anunțat reducerea taxelor de acostare în porturile de pe litoral pentru navele de croazieră, Portul Constanţa iese în față și ocupă primul loc ca destinaţie de croazieră, dintre porturile de la Marea Neagră. Și nu, nu este o glumă: potrivit statisticilor prezentate recent la „Seatrade Cruise Convention“ (n.r. – în Statele Unite), portul de la noi s-a clasat înaintea porturilor Soci (Rusia) şi Trabzon (Turcia). Și, mai mult, analizând cifrele, numărul celor care l-au tranzitat s-a triplat în ultimii patru ani, apropiindu-se de 70.000.
Potrivit reprezentanților Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, anul trecut, în port, au fost înregistrate 92 de escale ale navelor de pasageri, cu 33% mai multe decât în anul anterior, în timp ce pentru 2015 au fost deja anunţate circa 81 de escale, lista navelor de pasageri fiind în continuă actualizare. Creșterea a fost susținută și de către cei care vând astfel de vacanțe, de la începutul anului și până acum fiind anunțate reduceri de până la 30% pentru un pachet de cinci nopți. „În sfârșit, Constanța a intrat în circuitul european de croaziere. Românii, care au devenit amatori de astfel de vacanțe, au acum acces rapid la vacanțe pe mare, fără costul suplimentar al biletului de avion până la portul de îmbarcare. Chiar dacă oferta cu plecare din România este limitată față de cea din alte țări, se observă totuși o creștere față de anii trecuți. Crozierele nu sunt mai ieftine decât vacanțele clasice de vară, dar experiența este unică, având în vedere faptul că se pot vizita mai multe destinații sau țări, într-o singură vacanță“, spune Maria Goicea, director Cocktail Holidays.
319 euro pentru cinci nopți
Goicea dă ca exemplu două tipuri de croazieră, cu plecare din România: din 6 iulie, pentru cinci nopți (Constanța – Piraeus/Grecia, Bari – Veneția/Italia), la 319 euro, fără taxe portuare și din 19 septembrie, pentru nouă nopți (Constanța – Soci/Rusia – Istanbul/Turcia – insulele grecești/Mykonos, Santorini, Cefalonia – Dubrovnik/Croația – Veneția/Italia), la 529 euro, la care se adaugă taxele portuare.
„Interesul turiștilor pentru croaziere este din ce în ce mai mare și datorită faptului că sunt vacanţe complexe. La noi, numărul celor care au optat pentru o vacanţă pe mare a crescut cu aproximativ 61% în prima parte a acestui an faţă de 2014“, spune și Cristina Basarab, brand manager Eximtur. În România există mai multe agenții care au, în oferta lor, croaziere, ce pot fi cumpărate cu circa 400 de euro de persoană, însă foarte puține au plecări din Constanța.
De altfel, încă de anul trecut s-a observat că multe dintre navele de croazieră care au ajuns în portul Constanţa și-au prelungit şederea pe teritoriul României, în topul pasagerilor care au sosit la bordul acestor nave aflându-se cetăţeni americani, francezi, italieni şi germani. Nu e de mirare că reprezentanții Asociaţiei Litoral – Delta Dunării numesc turismul de croazieră „o nişă cu un potenţial real“.
400 de euro este prețul mediu pe care îl plătește un turist român, în această vară, pentru o croazieră de câteva zile, cu plecare din Portul Constanța