Pentru a răspunde acestor întrebări, Comisia Europeană are în vedere adoptarea de măsuri tranzitorii pentru gestionarea acestor situaţii. În acest moment, măsurile tranzitorii se află sub formă de proiect şi sunt analizate împreună cu toate statele membre. Pentru autorizaţiile vamale emise, respectiv operaţiuni vamale iniţiate înainte de această dată, Comisia Europeană pregăteşte măsuri tranzitorii pentru a acorda posibilitatea agenţilor economici de a-şi continua activitatea, cât şi de a se asigura respectarea noilor prevederi.
Clarificări necesare
Prin aceste măsuri tranzitorii se va clarifica situaţia autorizaţiilor existente valide şi după data de 1 mai 2016. Autorizaţiile emise pentru o perioadă limitată de timp (de exemplu, admitere temporară), vor fi valabile până la termenul-limită indicat în autorizaţie, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2018.
Pentru celelalte autorizaţii, cum este cazul celor pentru operator economic autorizat, se introduce o perioadă de reevaluare, care se va finaliza la sfârşitul anului 2018. Ca urmare, în perioada 1 Mai 2016 – 31 decembrie 2018, autorizaţiile existente vor fi reevaluate prin prisma noilor condiţii, urmând să fie revocate sau anulate şi înlocuite de autorizaţii noi, emise conform prevederilor şi condiţiilor Codului vamal. Astfel, agenţii economici au la dispoziţie acest interval de timp, din prezent până la momentul reevaluării, pentru a se conforma noilor condiţii introduse de Codul vamal.
Alte măsuri tranzitorii
De asemenea, măsurile tranzitorii vor reglementa şi modul de încheiere a operaţiunilor vamale aflate în curs de derulare la data intrării în vigoare a Codului vamal. Ca regulă generală, operaţiunile începute înainte de 1 mai 2016 se vor încheia conform prevederilor Codului Vamal Comunitar în vigoare la data iniţierii acestor operaţiuni.
De exemplu, pentru o marfă plasată în regim de tranzit la sfârşitul lunii aprilie 2016, încheierea regimului de tranzit în luna mai va fi conform legislaţiei în vigoare la data plasării sub regim, şi anume prevederile Regulamentului 2.913/1992 de aplicare a Codului Vamal Comunitar.
Referitor la documentele ce atestă originea mărfurilor, autorităţile vamale vor accepta dovezi de origine emise conform regulilor în vigoare la data când marfa a fost produsă sau ambalată pentru export către Uniunea Europeană, chiar dacă acestea nu respectă regulile de origine conform noului Cod vamal de la data importului.
În 2013, a fost publicat noul Cod vamal al Uniunii prin Regulamentul nr. 952, ce intră în vigoare începând cu 1 Mai 2016. Printre modificările semnificative introduse, se află cea referitoare la acordarea autorizaţiilor vamale, cum ar fi autorizaţiile de regimuri speciale (antrepozit vamal, perfecţionare vamală) sau proceduri simplificate, modificându-se condiţiile în baza cărora se acordă aceste autorizaţii.
Mihai Petre, senior manager Deloitte România