Cea mai saturată piață din acest punct de vedere este Cehia, în timp ce România oferă cele mai mari perspective de creștere, arată studiul. Rata de creștere anuală a pieței de suplimente din Cehia este de 3,5%, tocmai pentru că aici este cea mai mare saturaţie de astfel de produse farmaceutice.
În 2011, Republica Cehă a avut cea mai mare cifră de cheltuieli pe cap de locuitor pe suplimente alimentare (ieșiri de la farmacii), dintre țările analizate CE, în timp ce România a fost la celălalt capăt al clasamentului. "Situația nu se va schimba în mod semnificativ până în 2014. Republica Cehă va rămâne cea mai dezvoltate piață din regiune pe acest segment, însă cea mai atractivă piață în următorii trei ani în regiune, printre țările analizate, luând în piață în creștere prognoza seama, va fi România", spune Agnieszka Skonieczna, Analist Senior PMR în piața farmaceutică și co-autor al raportului.
În 2012, rata de creștere pentru piața de suplimente alimentare din regiunea CE a încetinit la 7%, dar piața a depășit 1 miliard de euro pentru prima dată în istorie. În total, CAGR (rata de creștere anuală compusă) pentru anii 2012-2014 va fi de 7,6%, potrivit raportului PMR.
De multe ori, beneficiile înscrise pe etichetă s-au dovedit a fi mincinoase, aşa că pe 14 decembrie 2012, UE a definit o listă de mențiuni permise pe etichetele suplimentelor alimentare alimentare. Drept urmare, după verificări, au fost găsite peste 1.700 de menţiuni mincinoase şi doar 200 conforme cu realitatea.
În România se consumă, anual, circa două cutii de vitamine pe cap de locuitor, iar la jumătatea lui 2003, 53 de companii vindeau în România suplimente nutritive. Valoarea estimată a pieţei românești a suplimentelor nutritive este de 200 de milioane de euro, iar piaţa ar urma să se dubleze în următorii cinci ani.