La opt ani de la lansarea postului de televiziune Kanal D, grupul turc care-l deţine a reuşit să impună acest brand pe piaţa media din România. „Din 2011 şi până în 2015, Kanal D a înregistrat o creştere în audienţă de 51% în Prime time (18:00-24:00), de la 5,9% Share în 2011 la 9,0% Share în 2015“, a declarat pentru Capital, Ugur Yesil, General Manager al Kanal D România.

Pe lângă obiectivele de audienţă pe care le-a îndeplinit, şeful Kanal D susţine că este mulţumit de veniturile obţinute din publicitate. Compania şi-a consolidat poziţia în faţa partenerilor printr-o creştere în market share (n.r.-cotă de piaţă). Aşadar, din 2011 şi până în 2014, cota de piaţa a postului de televiziune Kanal D a crescut cu 86%.

Investiţii de milioane de euro

În ceea ce priveşte investiţiile făcute în Kanal D, Yesil afirmă că acestea au ajuns la 90 de milioane de euro. Cea mai mare parte din această sumă a venit din partea grupului Dogan Media, iar cealaltă parte a venit din autosusţinerea postului de televiziune din România.

Cele mai importante investiţii au fost direcţionate către tehnologie (postul a început să producă şi să emită în format HD încă din primăvara anului 2014), producţii interne şi serialele turceşti, care au avut succes în rândul publicului autohton . „Strategia de programe a fost construită de-a lungul timpului pe anumite formate-pilon, care s-au dovedit a fi şi cele mai profitabile. Vă pot oferi câteva exemple: serialele turceşti, care au lansat un adevarat trend în Romania, Ştirile Kanal D sau WOWBiz. Aceste produse au contribuit cu peste 50% la cifra de afaceri anuală“, a completat Yesil.

Managerul Kanal D susţine că postul deţine o cotă de piaţă de peste 10%. „Încă nu am ajuns la break-even pentru că performanţa este costisitoare şi presupune o investiţie permanentă în programe şi tehnologii. Ce vă mai pot spune este că în perioada 2011 – 2014 am avut o creştere totală de 86%, în condiţiile în care costul total a rămas constant. Ne propunem să închidem anul 2015 cu EBITDA pozitivă şi estimăm o creştere a veniturilor din publicitate de peste 10%, în condiţiile în care piaţa va stagna şi anul acesta“, a mai spus Yesil. 

Legat de planurile postului de televiziune, managerul ne-a mai spus că, în următoarea perioadă, compania îşi propune să investească într-un mix de producţii originale şi formate internaţionale care să-i asigure un avantaj competitiv durabil.

MINI INTERVIU

Capital: Cum arată media din Romania spre deosebire de cea din Turcia?

Ugur Yesil: Când vorbim despre media din cele două ţări, ne referim în primul rând la diferenţele uriaşe de volum. De exemplu, investiţiile în publicitatea TV din Turcia sunt de aproximativ 7 ori mai mari decât cele din România. O altă diferenţă majoră este dată de specificul cultural şi demografic al fiecărei ţări. Turcia are o populaţie semnificativ mai tânără, ceea ce pe termen lung influenţează şi obiceiul de consum TV. Mai mult decât atât, românii sunt loiali staţiei, pe când consumatorii din Turcia manifestă un interes mai ridicat pentru conţinut. Turcia este o piaţă extrem de dezvoltată în ceea ce priveşte producţiile proprii. Se fac investiţii importante atât în seriale, cât şi în formate de emisiuni cărora le alocă resurse impresionante de know-how internaţional şi de tehnologie.

Capital: Cum a evoluat piața de publicitate, în ultimii ani?

Ugur Yesil: După cinci ani de stagnare, piaţa de advertising TV a înregistrat o creştere pentru prima dată în 2014, însă procentul este extrem de mic. România are nevoie de o creştere constantă şi semnificativă a consumului de TV, care să stimuleze investiţiile suplimentare în publicitate. Pronosticul pentru 2015 nu este tocmai încurajator, cel mai probabil piaţa va stagna, însă ce se va întâmpla în 2015 ar putea influența decisiv, fie descendent, fie ascendent, trendurile din următorii ani. Nu cred că online-ul reprezintă o ameninţare pentru TV în acest moment, deşi este singura media în creştere în ultimii ani. Publicitatea pe TV şi în online constituie un mix de media complementare în acest moment, ca atare publicitarii vor continua să investească în ambele.

Capital: Cum sunt spectatorii din România şi cât de mult s-au schimbat aceştia în ultimii ani?

Ugur Yesil: În continuare, România se află în topul ţărilor europene cu un consum de TV foarte ridicat, înregistrând o medie de şase ore de vizionare pe zi în 2014. Pe de altă parte, odată cu evoluţia industriei, telespectatorii români devin tot mai pretenţiosi. Dacă în trecut exista o mult mai mare inerţie de vizionare a anumitor canale, acum oferta generoasă de conţinut a televiziunilor generează migraţii puternice între televiziuni, publicul sancţionând conţinutul nerelevant prin neprezentare.