Ne-am obișnuit să căutăm an de an locul perfect pentru a ne petrece concediul de iarnă. Dacă în România zăpada este tot mai greu de găsit pe pârtii, iar perioada în care se pot practica sporturile de iarnă pare tot mai scurtă, în maiestuoșii Alpi sezonul alb este la el acasă din decembrie până, târziu, în martie. În căutarea celor mai bune stațiuni destinate schiului, snowboarding-ului sau chiar săniușului, românii au ajuns să cunoască foarte bine zone precum Cortina d`Ampezzo, Sestrierre, Kitzbuhel, Innsbruck, Chamonix, Tignes sau Verbier. Pentru a clasifica cele mai bune stațiuni de schi din Europa, vestita publicație Conde Nast Traveller, colega de trust a cunoscutelor Vogue, GQ, Wired, Vanity Fair sau Allure, a realizat clasamentul anual Readers` Choice Award – Best Ski Resorts in Europe.

Pe baza opiniilor sosite de la cititori, jurnaliștii Conde Nast Traveller au stabilit că la Kitzbuhel, în Tirol, sunt îndeplinite cele mai multe dintre cerințele unui iubitor al schiului. Prin urmare, cea mai bună stațiune de schi europeană este situată în Austria la circa două ore de mers de la cel mai apopiat aeroport major, Munchen. Cititorii Conde Nast au apreciat, pe lângă calitatea celor 71 de pârtii cu diferite grade de dificultate, numărul mijloacelor de transport pe cablu, 53, dintre care 10 sunt telecabine și telegondole, iar 26 sunt telescaune. În plus, numărul mare de hoteluri și pensiuni confortabile, restaurantele cu specific austriac și posibilitățile de petrecere a timpului din afara orelor dedicate schiului au contat în aprecierile repondenților. Pentru cazare, Conde Nast recomandă Schloss Lebenberg, un hotel de cinci stele care asigură o priveliște memorabilă atât către Alpi cât și către micul orășel aflat la câteva zeci de metri mai jos. Dotat cu toate cele necesare unui hotel de lux, Schloss Lebenberg este clasificat drept „Fabulos” și de utilizatorii Booking.com, ia prețul pentru o nopte de cazare în cameră dublă este cuprins între 156 de euro și 340 de euro.

Locul secund în clasamentul celor mai apreciate stațiuni de schi din Europa este ocupat de Val d‘Isère. Situată în Valea Tarentaise din Savoia, mica localitate franceză se află la doar cinci kilometri de granița cu Italia. Considerată de unii drept o stațiune prea aglomerată, scumpă și îmbătrânită, Val d‘Isère rămâne paradisul schiorilor experimentați. Cele nu mai puțin de 158 de pârtii la care se poate ajunge mai mult sau mai puțin ușor din orice punct al localității sunt deservite de 94 de mijloace de transport pe cablu, iar calitatea zăpezii este, de cele mai multe ori, ireproșabilă. Ca atu, stațiunea franceză oferă o bogată viață de noapte și mijloace îndestulătoare de petrecere a timpului liber. Pentru cei care ajung pentru prima dată în Val d‘Isère sunt recomandate hotelurile din centrul stațiunii, în special Le Savoie aflat la doar la 300 de metri de instalaţiile de schi din Espace Killy. Hotelul de cinci stele oferă un serviciu de transfer privat la pârtiile de schi precum şi un centru spa cu două căzi cu hidromasaj, hamam şi piscină interioară. Este clasificat drept „Superb” pe Booking.com.

Pe cealaltă parte a Alpilor, în faimoasa vale Aosta, se află o stațiune mai puțin cunoscută românilor. La doar 20 de kilometri de Chamonix, localitatea italiană Courmayeur se întinde la picioarele marelui Mont Blanc. Pentru cele 31 de pârtii sunt disponibile 18 mijloace de transport pe cablu, iar peisajele și calitatea serviciilor sunt dintre cele mai bune. Pentru cazare, cititorii Conde Nast recomandă Grand Hotel Royal e Golf, un hotel de cinci stele care, pe lângă spațiile de cazare pretențioase are în dotare o piscină exterioară încălzită care funcționează și iarna și oferă parcare gratuită și transport către telecabina care urcă spre pârtii. Conform Booking.com, hotelul este „Superb” și are prețuri/noapte cuprinse între 178 de euro și 699 de euro.

Poziția a patra în clasamentul stațiunilor de schi din Europa este ocupată de Zermatt. Localitatea elvețiană din cantonul Valais are doar 5.800 de locuitori, însă iarna, numărul turiștilor face ca populația să se tripleze. La doi pași de imperialul Matterhorn, Zermatt oferă acces la nu mai puțin de 154 de pârtii – cea mai lungă având peste 25 de kilometri – împărțite în patru mari arii: Sunnegga, Gornergrat, Klein Matterhorn și Schwarzsee. Pentru a ajunge la acestea sunt disponibile 54 de telecabine, gondole, telescaune și teleschiuri. Este demn de luat în seamă faptul că Zermatt este o localitate în care transportul cu mijloace rutiere clasice nu este permis. Pentru a păstra calitatea aerului municipalitatea asigură doar transportul cu vehicule electrice sau chiar trăsuri sau sănii trase de cai. Este de preferat să lăsați mașina la Visp sau Brig și să luați apoi trenul sau… elicopterul. Pentru cazare este recomandat hotelul Firefly Superior care, deși are doar patru stele, este foarte confortabil și se află la trei minute de telecabina către Klein Matterhorn și la mică distanță de centru. Prețurile pentru o noapte de cazare în plin sezon de schi sunt cuprinse între 552 de euro și 2.300 de euro.

Pentru a cincea treaptă a podiumului celor mai bune stațiuni de schi din Europa în viziunea Conde Nast revenim în Austria. Mai exact, la Innsbruck. Adevărat hub pentru mai multe zone schiabile, frumoasa capitală a Tirolului este înconjurată de aproximativ 300 de kilometri de pârtii, doar în Nordpark fiind 14 km. De asemenea, pârtiile de pe ghețarul Stubai însumează aproape 82 de kilometri. Fiind un oraș medieval, Innsbruck este căutat de turiști atât vara cât și iarna, iar asta înseamnă că numărul de hoteluri este suficient pentru toți cei care vizitează zona. În plus, alte 15 localități apropiate au spații de cazare.

În afară de cele cinci destinații europene de top pentru schiori și snowboard-eri, clasamentul Conde Nast menționează și zone ca Lech Zürs am Alberg (Austria), Cervinia (Italia), St. Moritz (Elveția), Chamonix–Mont Blanc (Franța) sau St. Anton am Arlberg (Austria). Iar prețurile pentru cazare menționate mai sus sent doar pentru hoteluri foarte pretențioase. Există, desigur, și hoteluri sau pensiuni cu prețuri mult mai ușor de înglobat în bugetul alocat pentru vacanța de iarnă. Nu vă rămâne decât să alegeți destinația dorită și să strigați „pârtieeee”.