Werner Hoyer, cercetat pentru corupție
Werner Hoyer, cercetat pentru corupție. Parchetul European (EPPO), responsabil pentru investigarea abuzurilor de finanțare din partea UE, a anunțat luni că a demarat o anchetă. EPPO a declarat că Banca Europeană de Investiții (BEI), instituția de creditare a UE, a consimțit la solicitarea de ridicare a imunității a doi foști angajați și la percheziționarea birourilor.
Numele lui Hoyer, care a fost președintele băncii între 2012 și 2023, nu a fost menționat de către parchet, dar avocații săi au emis o declarație sugestivă că el ar fi unul dintre cei vizați de anchetă.
În ultimele luni, oficiali din poliția Germaniei și Luxemburgului au confiscat materiale de anchetă, conform a doi oficiali care au dorit să rămână anonimi pentru a păstra confidențialitatea în discuțiile cu POLITICO. De asemenea, locuința lui Hoyer a fost percheziționată de către ofițeri.
El a semnat pachetul de plecare conform regulilor BEI, ceea ce l-a implicat în anchetă, conform echipei sale juridice, deși nu a fost implicat în negocieri.
Hoyer respinge acuzațiile
Hoyer a respins orice acuzație prin intermediul avocatului său, care a declarat că ancheta EPPO se concentrează pe plecarea unui fost angajat al BEI și pe compensația primită în această privință.
Acesta susține că investigația vizează banii de compensare plătiți unui alt angajat BEI, pe care i-a aprobat în timpul mandatului său, în urma ”unei recomandări din partea departamentului responsabil şi a secretarului general al BEI”.
”Acuzaţiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde şi nefondate”, a spus Werner Hoyer.
„Așteptăm cu calm investigațiile”, a declarat Nikolaos Gazeas, avocatul lui Hoyer.
„Ele vor dovedi că acuzațiile penale împotriva clientului meu sunt nefondate și de-a dreptul absurde. Acesta este și motivul pentru care clientul meu a solicitat în mod expres ridicarea imunității sale și a sediului BEI, astfel încât această acuzație să poată fi clarificată”, a adăugat el.
Hoyer a adăugat că el cooperează pe deplin cu ancheta EPPO și a cerut BEI să facă același lucru.
POLITICO a solicitat comentarii celei de-a doua persoane implicate în anchetă, însă nu a primit încă un răspuns.
”Vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum va fi necesar”, a declarat un purtător de cuvânt al BEI, însă a precizat că nu poate comenta privind investigațiile externe aflate în desfășurare.
Ancheta a început după ce OLAF, agenția antifraudă a UE, a transmis cazul către EPPO, care are atribuții în investigarea cazurilor transfrontaliere, aducerea în fața justiției a potențialilor vinovați și solicitarea despăgubirilor pentru interesele UE.
Un reprezentant al EPPO a declarat că nu va face comentarii în legătură cu ancheta în curs.