Generalul Wesley Clark avertizează că războiul riscă să atingă granițele NATO

În cadrul unei conferințe organizate de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), Wesley Clark, fostul comandant al Forțelor Aliate din Europa, a analizat atent strategiile adoptate de Statele Unite în contextul conflictului din Ucraina. Amintim că acesta a izbucnit în urmă cu doi ani.

Clark a evidențiat atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative ale abordării americane în gestionarea acestui conflict. Totodată, fostul oficial al NATO a avertizat cu privire la consecințele unei posibile prăbușiri a apărării Ucrainei.

Conform lui, o astfel de prăbușire ar putea permite armatei ruse să avanseze către granițele NATO și dincolo de acestea.

Conflictul din Ucraina traversează o fază extrem de delicată și periculoasă în acest moment. Wesley Clark consideră că este crucial ca legea privind ajutorul suplimentar să fie adoptată în Congres. Conform declarațiilor oficialului, absența acestui ajutor ar complica semnificativ capacitatea ucrainenilor de a-și menține pozițiile curente în estul țării.

Generalul american avertizează că nu doar orașele Harkov și Kiev sunt în pericol, ci și granițele NATO.

Clark este veteran al războiului din Vietnam și fost comandant al forțelor NATO în Kosovo.

„Dacă adoptăm o lege a ajutorului și tratăm Ucraina în criză așa cum am tratat Israelul în 1973, când am luat de fapt arme de la propriile noastre forțe din Germania și le-am livrat Israelului, dacă am trata Ucraina în acest fel și am livra armele potrivite în locurile potrivite, am putea stabiliza situația în care ne aflăm acum.

Și apoi, cu echipamentul suplimentar adecvat și după 12-14 luni de muncă, există o șansă ca ei să poată străpunge liniile rusești undeva – în Crimeea sau în Donețk. Acest lucru ar putea fi realizat”, a precizat Clark.

Ucrainenii nu pot continua lupta fără sprijin din afară

Generalul Wesley Clark avertizează că Ucraina trebuie să fie dotată cu mijloace moderne de apărare militară, mai ales în ceea ce privește apărarea aeriană.

„Ei trebuie să dispună de mijloacele războiului modern. Nu te poți aștepta ca ei să lupte fără superioritate aeriană”, explică Clark.

Wesley Clarke
Wesley Clarke / SURSA FOTO: wbur.org

Generalul avertizează că, deși dronele sunt impresionante și oferă multiple avantaje, inclusiv capacitatea de a construi mai multe într-un ciclu de dezvoltare mai rapid decât cel al rușilor, acest avantaj nu va dura mult. Rușii îi vor ajunge din urmă rapid pe ucraineni.

Generalul american în rezervă trage un semnal de alarmă, afirmând că lipsa sprijinului din partea Vestului pentru Ucraina ar putea aduce pericol nu doar asupra orașelor Harkov și Kiev, ci și asupra granițelor NATO.

„Comandantul Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli, înțelege perfect că, dacă nu îi oprim aici, vom avea un front NATO de peste 4.000 de kilometri. Noi abia am putut gestiona granița internă germană de 643 de kilometri în timpul Războiului Rece.

Nu-mi pot imagina ce ar fi nevoie pentru a mobiliza NATO dacă Ucraina cade și ne confruntăm cu o amenințare care se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră“, a adăugat Wesley Clarke.

Ruşii îşi tratează proprii soldaţi ca pe nişte gloanţe. Nu se vor opri, afirmă Wesley Clarke

Generalul a subliniat că Statele Unite și partenerii lor au livrat Ucrainei o cantitate adecvată de armament pentru a împiedica o înfrângere. Însă nu au furnizat niciodată suficient pentru a asigura o victorie decisivă împotriva Rusiei.

„Dacă armata ucraineană va duce un război care se desfășoară în mișcare, nu are nevoie de 31 de tancuri (americane) și 100 de tancuri Leopard. Are nevoie de 1000-2000 de tancuri. Nu are nevoie de 300 de piese de artilerie remorcate, are nevoie de artilerie autopropulsată; nu are nevoie de 25 de F-16, are nevoie de câteva sute de F-16“, afirmă Clarke.

Clarke subliniază că, indiferent de aprobarea pachetului de ajutor din partea SUA, livrarea acestor arme nu se va face imediat. Prin urmare, el îndeamnă ucrainenii să-și mențină ferm pozițiile actuale încă o perioadă.

„Modul în care gândeau sovieticii este modul în care gândesc rușii. Am învățat că pentru noi bătăliile se câștigă la bază. E vorba de soldatul individual, de tipul cu pușca. El este cel care de fapt face posibilă înaintarea. Rușii operează exact invers.

Pentru ei, un soldat este ca un glonț. Ai atâtea gloanțe, ai atâția soldați, vei folosi atâtea gloanțe astăzi și atâția soldați, aruncă-i acolo. Și astfel, când ne uităm la pierderile îngrozitoare pe care le-au suferit rușii și le interpretăm prin propriul nostru sistem de valori, și spunem cu siguranță, se vor opri.

Ei bine, nu, nu, nu. Ceea ce vor face este să ceară o nouă rundă de mobilizare, să trimită mai multă carne de tun. Nu are același impact asupra lanțului de comandă. Acum, ar putea avea un impact asupra mamelor, dar Putin a menținut un control foarte capabil al spațiului informațional din interiorul Rusiei”, a adăugat el.

Rusia-Ucraina, o relație militară asimetrică

Generalul american îi laudă pe ucraineni pentru eforturile remarcabile făcute în război. El le oferă și un sfat: să profite de dezorganizarea rușilor.

El consideră că începutul destrămării ordinii de care ne bucurăm va coincide cu pierderea războiului de către Ucraina.

„Avem de-a face cu o relație militară total asimetrică. Ucrainenii luptă așa cum am lupta și noi. Ei își iubesc poporul. Au grijă de soldații lor. Vor să salveze toate viețile pe care le pot salva. Pentru ruși, nu este cazul.

Ucrainenii au făcut o treabă magnifică, iar noi le-am oferit mult sprijin. Dar nu le-am oferit suficient sprijin la momentul potrivit, după părerea mea, pentru a putea profita de dezorganizarea rusă.

Iar acum, așa cum a spus generalul Zalujnîi, este un război pozițional. Și dacă ne vom angaja pentru succesul ordinii internaționale bazate pe reguli, atunci trebuie să ajutăm Ucraina să își restabilească granițele legitime. În caz contrar, este o victorie rusă și este începutul destrămării acestei ordini“, a precizat fostul comandant.