Westhill Development Ltd a anuntat lansarea oficiala a centrului comercial Zenith in Ploiesti care va absorbi o investitie totala de 140 milioane de euro.

“Autorizatia de constructie a fost emisa, finantarea a fost obtinuta si ne pregatim pentru incheierea procesului de selectie al contractorului. Vom investi peste 140 de milioane de euro in acest proiect care urmeaza sa schimbe imaginea centrelor comerciale din Romania” a declarat Minesh Sheta, director Westhill.

Constructia Zenith este programata sa inceapa astfel in septembrie-octombrie acest an si va fi deschis publicului in 2010. Mallul va avea o suprafata de aproximativ 58.000 metri patrati spatiu net pentru zona de retail dispusa pe trei etaje plus o parcare supraetajata cu 2.250 de locuri. Compania are in plan si o a doua faza in care vor fi construiti alti 20.000 metri patrati de spatiu de retail inchiriabil, cu o investitie de aproximativ 30 milioane euro

Zenith va avea drept chiriasi atat brand-uri internationale cat si noi antreprenori, comercializand atat bunuri de larg consum, cat si bunuri de consum limitat. Centrul comercial va avea ca principala ancora un supermarket care va ocupa o suprafata de 1.500 metri patrati.

Etajul superior va cuprinde o zona de 2.930 metri patrati cu restaurante, un health club, o sala de bowling, un spatiu de joaca pentru copii si un cinematograf multiplex.

Centrul comercial este imprejmuit de o suprafata de 10 hectare care creeaza un mediu natural propice pentru activitati de divertisment, sportive sau oportunitati culturale. Westhill va crea si o sosea de acces cu patru benzi pe o distanta de 350 metri pe ambele laturi. Investitia in infrastructura va fi de aproximativ 6-7 milioane de euro.

Zenith este diferit de orice alt centru din Romania”, a declarat Andrei Panculescu, Director al Westhill Romania. “Este una dintre cele mai inovative constructii din Romania fiind un mall de generatia a 7-a pe o piata pe care se gasesc centre de generatia a 3-a sau a 4-a” a mai adaugat Panculescu.

Investitia totala, de 140 milioane de euro, va fi acoperita atat din surse proprii cat si din imprumuturi bancare. Finantarea bancara se va ridica la 100 milioane de euro.

Centrul comercial se va deschide la jumatatea lui 2010 si va fi usor accesibil, cu vedere dinspre DN1 si DN1B, la doar 10 minute distanta de centrul Ploiestiului. Aceasta zona reprezinta deja o locatie de retail bine definita, in apropiere existand deja un supermarket Carrefour, care s-a deschis in 2005, cat si magazinele Bricostore, Praktiker si Metro.

In ceea ce priveste valoarea de piata a centrului comercial Zenith la finalul dezvoltarii, Andrei Panculescu a declarat ca aceasta ar putea fi de 300 milioane de euro la un yield de 7%. “Este posibil ca, dupa ce va fi finalizat, sa il pastram inca 3-5 ani sau sa il vindem imediat”, a mai spus Panculescu.

Acesta a mai adaugat ca Westhill are in plan replicarea acestui mall si in alte orase importante din Romania. Compania vizeaza astfel dezvoltarea a doua centre comerciale pe piata locala in urmatorii 3-5 ani, cu o investitie cumulata de 200-250 milioane de euro. De asemenea, compania va aloca 100 milioane de euro in aceasta perioada si pentru segmentul rezidential si office. Westhill planuieste si dezvoltarea unui mall in Bulgaria si s-ar putea indrepta in perioada urmatoare si spre piata din Ungaria.

Westhill a anuntat in luna demararea lucrarilor de constructie pentru centrul comercial Crizantema Plaza, din Targoviste care va fi deschis la finele lui 2009, dupa o investitie de peste 60 milioane euro.

Companiile King Sturge si Cushman Wakefield se vor ocupa exclusiv de inchirierea si managerierea spatiilor pentru Zenith iar roprietarul proiectului este fondul de investitii britanic Lewis Charles Romania Property Fund Ltd. Reprezentantii companiei estimeaza valoarea medie a chiriei la 20,5 euro pe mp.

Westhill Development Ltd, este o companie de investitii si dezvoltare imobiliara care isi indreapta atentia in special pe noile piete europene, avand sedii in Londra, Bucuresti si Sofia. Westhill Development a intrat pe piata romaneasca in 2006, prin achizitia de terenuri pentru centrele comerciale din Ploiesti si Targoviste.