Potrivit WGC, cererea totală de aur în peroada aprilie-iunie 2011 s-a situat la 919,8 tone, în scădere cu 17% comparativ cu 1.107 tone în perioada similară a anului trecut, pe măsură ce scăderea cererii de aur pentru investiţii a fost compensată de achiziţiile de aur pentru bijuterii.
Achiziţiile de aur pentru bijuterii ale Indiei au crescut cu 17%, până la 139,8 tone (India reprezentând aproape o treime din cererea globală de aur pentru bijuterii), iar în cazul Chinei s-a înregistrat o creştere de 16%.
Din cauza preţului ridicat cererea de aur pentru investiţii a scăzut cu 37%, până la 359,4 tone, în trimestrul al doilea al acestui an, faţă de 574,2 tone în trimestrul al doilea al anului trecut. Cu toate acestea, în ritm anual, în al doilea trimestru cererea de aur a crescut cu 38% în India şi cu 25% în China.
De asemenea, băncile centrale au fost cumpărători neţi de aur în al doilea trimestru, adăugând 69,4 tone de aur la rezervele lor. Pe lista băncilor centrale care au cumpărat aur se numără Banca centrală din Mexic, Thailanda, Coreea de Sud şi Rusia.
‘Ceea ce am înregistrat în acest trimestru a fost scădere în tonaj însă în termeni de valoare a fost al doilea mare trimestru din istorie, în parte şi datorită creşterii preţului aurului’, a declarat directorul World Gold Council, Marcus Grubb.
Potrivit WGC, în trimestrul aprilie-iunie 2011 valoarea achiziţiilor de aur s-a situat la 44,5 miliarde de dolari, a doua valoare din istorie după recordul de 44,7 miliarde de dolari înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut.
Zilele trecute, uncia de aur a atins valoare record de 1.814,95 dolari, pe măsură ce pieţele de acţiuni din întreaga lume s-au prăbuşit pe fondul retrogradării SUA la ‘AA plus’ şi a îngrijorărilor cu privire la criza datoriilor suverane din zona euro.
SURSA: Agerpres