WhatsApp nu va mai funcționa pe anumite telefoane. Pentru a nu se trezi fără posibilitatea de a mai folosi serviciul de mesagerie, toți cei care au iPhone trebuie să facă urgent update, mai ales dacă folosesc un sistem de operare mai vechi.
WhatsApp a făcut un anunț important pentru toți posesorii de telefoane mobile iPhone. Conform unui articol postat pe site-ul de suport, s-a spus că se va renunţa peste câteva luni la acest serviciu pentru două dintre versiunile mai vechi ale sistemului de operare folosit de iPhone.
Mai exact, Din 24 octombrie, WhatsApp nu va mai funcţiona pe iOS 10 şi iOS 11. Aceste sunt cele versiuni ale sistemului de operare care au fost lansate în 2016 şi 2017.
Cei care deţin un iPhone 5, un iPhone 5c sau versiuni mai vechi ale Iphone vor fi direct afectați. În condițiile în care iPhone 5 are deja nouă ani, numărul celor care încă îl mai folosesc ar trebui să fie destul de mic. Chiar şi aşa, cei afectaţi de această schimbare vor trebui să facă update de iOS sau, dacă nu pot, să-şi cumpere un iPhone mai nou.
WhatsApp a explicat de ce este nevoie de update
WhatsApp a explicat că acest gen de decizie se ia în funcţie de numărul de utilizatori ai platformelor – dacă un anumit sistem de operare ajunge să aibă foarte puţini utilizatori, compania decide că nu mai rentează să ofere suport pentru acesta. De asemenea, se în considerare şi securitatea. Versiunile vechi ale sistemelor de operare nu mai primesc update-uri de securitate, iar breşele acestora de securitate pot fi folosite pentru a ataca utilizatorii WhatsApp.
În acest context al siguranței datelor, trebuie amintit că la începutul lunii mai, s-a atras atenția că atacurile cibernetice continuă în România. Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis că gruparea pro-rusă Killnet vizează email-urile sau platformele de mesagerie. DNSC a observat o diversificare a atacurilor acestora și a recomandat prudență celor care folosesc WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack sau alte aplicații de mesagerie.
Atacuri cibernetice în România în contextul războiului din Ucraina
“Se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicaţii malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizaţiilor deja atacate prin DDoS. În acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing şi spoofing”, s-a menţionat într-un comunicat al DNSC.
Potrivit sursei citate, atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potenţiale să divulge informaţii confidenţiale, date personale sau să efectueze acţiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori