Wiener Borse (Bursa de Valori din Viena) a preluat un pachet de 92,4% din actiunile Bursei de Valori de la Praga in urma aprobarii tranzactiei de catre autoritatea de reglementare a pietei de capital din Cehia.

„Ne consideram a fi un investitor pe termen lung, care actioneaza in spiritul parteneriatului. Detaliile acestui nou parteneriat vor fi stabilite impreuna cu managementul Bursei de Valori Praga, in urmatoarele luni” a declarat Michal Buhl, CEO al Bursei de Valori din Viena.

Bursa de Valori din Praga este una dintre cele mai mari burse din Europa Centrala si de Est cu o capitalizare de aproximativ 40 de miliarde euro. Valoarea medie a tranzactiilor lunare derulate din ianuarie 2008 pana in prezent este de 2,77 miliarde euro (conturi unice).

In urma acestei tranzactii, Wiener Borse devine actionarul majoritar la trei dintre bursele de valori din Europa Centrala si de Est, respectiv cele de la Praga, Lubljana si Budapesta.

Principalii indici al Wiener Borse sunt ATX – Austrian Traded Index si indicele compozit WBI – Wiener Borse Index.

ATX evidentiaza evolutia celor mai tranzactionate 20 de companii austriece, printre care se regasesc „nume grele” precum Erste Bank, Raiffeisen International, OMV, Voestalpine, Strabag sau Vienna Insurance Group.

Wiener Borse este una dintre cele mai vechi burse din lume, fiind infiintata la data de 1 septembrie 1771 din
dispozitia imparatesei Maria Tereza.