Wienerberger va închide temporar fabricile de cărămizi din Dâmboviţa şi Cluj, ca parte a programului de restructurare a grupului, pentru adaptarea producţiei la evoluţia pieţei şi cererii, a anunţat producătorul de materiale de construcţii.

„Ca urmare a crizei financiare şi economice şi a încetinirii ritmului de dezvoltare a pieţei de construcţii în România din ultimele luni, Wienerberger a luat măsurile necesare pentru a adapta capacităţile sale de producţie la această situaţie. În consecinţă, două fabrici, Gura Ocniţei şi Triţeni, vor fi temporar închise şi producţia va înceta. Aceste măsuri fac parte din programul extins de restructurare a grupului Wienerberger în 2009 pentru a adapta capacităţile de producţie locale la evoluţia pieţei şi a cererii”, se arată într-un comunicat al companiei, potrivit Mediafax.

Niciun angajat nu va fi afectat

Reprezentanţii Wienerberger – Sisteme de Cărămizi susţin că „niciun angajat nu va fi afectat”, iar închiderea temporară nu va afecta livrările de marfă ale companiei datorită nivelului stocurilor.

„Cele două fabrici vor fi doar temporar închise, ceea ce înseamnă că producţia poate fi reluată oricând. Deocamdată, acest moment este incert şi depinde de dezvoltarea viitoare a pieţei”, se mai arată în comunicat.

Fabricile ar putea fi închise până la finele anului

Surse din piaţa construcţiilor au declarat că Wienerberger – Sisteme de Cărămizi va închide pentru câteva luni, posibil până la finele anului, două dintre cele trei fabrici ale companiei, din judeţele Dâmboviţa şi Cluj, salariaţii urmând să fie trimişi în şomaj tehnic în acest interval.

Daniel Căţănaş, managing director al companiei, a declarat, în comunicat, că scăderea substanţială a pieţei rezidenţiale va determina un deficit de spaţii locative, care va fi resimţit în anii următori.

El a apreciat unele măsuri ale autorităţilor, precum reducerea TVA de la 19% la 5% pentru achiziţia unei locuinţe sau derularea programului «Prima Casă», dar a adăugat că în viitor ar putea fi necesare şi alte acţiuni pentru stimularea pe termen scurt a pieţei, cum ar fi deductibilitatea taxelor pentru investiţiile private în domeniul construcţiei de case.

Wienerberger-Sisteme de Cărămizi are trei fabrici, la Gura Ocniţei (Dâmboviţa), Triţenii de Jos (Cluj) şi Sibiu.Grupul austriac este prezent în România din 1998.

SURSA: Mediafax