"Mulţi au acuzat pe nedrept Polonia că este calul troian al SUA în Uniunea Europeană atunci când a intrat în această organizaţie în anul 2004, dar acum avem un alt cal troian în NATO", spunea Sikorski, într-o discuţie avută la Varşovia la 23 aprilie 2008 cu secretarul american pentru afaceri globale Paula Dobriansky, potrivit unei telegrame diplomatice americane publicată recent de Wikileaks.

Conform aceleiaşi telegrame diplomatice, întrebat care ar trebui să fie strategia americană în raporturile cu Rusia şi Germania, Sikorski a răspuns că Berlinul pare a avea o înţelegere cu Moscova. "Ei vor face jocul Rusiei şi, în schimb, companiile germane vor obţine acolo afaceri de sute de miliarde de euro, o întelegere foarte avantajoasă pentru ei".

Sikorski a făcut aceste afirmaţii după ce Germania s-a opus acordării statutului de Membership Action Plan (MAP) pentru Georgia şi Ucraina la summitul NATO de la Bucureşti din 2-4 aprilie 2008. Decizia NATO a fost luată cu puţin timp înainte de declanşarea conflictului dintre Rusia şi Georgia din vara anului 2008. Mai mulţi comentatori au afirmat că includerea Georgiei în MAP ar fi împiedicat declanşarea acestui conflict care s-a finalizat prin ocuparea de către Rusia a două provincii georgiene – Abhazia şi Osetia de Sud.
SURSA: Agerpres