Câştigător al premiului Nobel pentru Literatură ân 2010, Mario Vargas Llosa, şi-a exprimat luni, la Stockholm, sentimentele amestecate faţă de dezvăluirile de pe site-ul WikiLeaks, considerând că 'prea multă transparenţă este 'periculoasă pentru democraţie', relatează AFP.
‘Părerea mea (despre WikiLeaks) este contradictorie. Pe de-o parte, cred că transparenţa este formidabilă pentru că totul iese la lumină, punându-ne la adăpost de intrigi, manevre şi minciuni’, a declarat la conferinţa de presă scriitorul peruvian naturalizat spaniol.
‘Pe de altă parte, dacă totul iese la lumină, dacă orice urmă de confidenţialitate, de secret dispare, nu văd cum ar putea funcţiona un stat’, a adăugat el. ‘Statele ar fi atât de vulnerabile, încât instituţiile, esenţa însăşi a democraţiei, ar fi în pericol’, a afirmat fostul candidat la preşedinţia peruviană.
Este ‘paradoxal’ că tocmai cele mai democratice state sunt ‘cele mai vulnerabile la acest tip de expunere’, în timp ce ‘dictaturile sunt la adăpost’, chiar datorită rigidităţii regimului lor, a încheiat Llosa.
Mario Vargas Llosa, 74 de ani, urmează să primească vineri premiul Nobel pentru Literatură, decernat în octombrie de Academia Suedeză, pentru opera lui care analizează ‘structurile puterii’.
Serverele suedeze ale WikiLeaks ar putea fi ţinta unui atac informatic
Compania suedeză de hosting PRQ, care are contract cu WikiLeaks, a anunţat luni că serverele sale nu mai răspund la comenzi şi că sunt probabil ţinta unui atac cibernetic, relatează Associated Press.
Purtătorul de cuvânt al companiei PRQ Mikael Viborg a afirmat că, cel puţin pentru moment, cauza problemelor nu a fost identificată, însă că, în opinia sa, aceasta ar fi un atac informatic de tip ‘denial of service’.
WikiLeaks s-a aflat sub o presiune constantă pe internet după ce a dat publicităţii nu mai puţin de 250.000 de telegrame diplomatice americane, notează AP, care adaugă că dezvăluirile fără precedent au stânjenit guvernul american şi i-au determinat pe oficialii americani să pună presiune pe site şi pe colaboratorii acestuia.
Viborg a declarat că PRQ nu şi-a închis serverele şi că nu a fost supusă niciunui fel de presiune din partea autorităţilor în acest sens. El a precizat că WikiLeaks a beneficiat fără probleme de serviciile companiei sale începând de vineri.
DETALII:
Citește și WikiLeaks: România, pe ruta posibilă a livrării de echipament interzis pentru Iran