WikiLeaks: Rezervele de petrol ale Arabiei Saudite pot fi supraevaluate

Rezervele de petrol ale Arabiei Saudite s-ar putea dovedi insuficiente pentru a evita creşterea preţului barilului de petrol, din cauza unor estimări supraevaluate, informează documente diplomatice publicate de site-ul WikiLeaks şi publicate miercuri de cotidianul The Guardian, transmite AFP.

Conform uneia din aceste telegrame diplomatice americane, datate decembrie 2007, Sadad al-Husseini, fostul responsabil cu exploatarea al companiei naţionale saudite Aramco, a declarat diplomaţilor aflaţi la Riad că Arabia Saudită a exagerat cu privire la nivelul rezervelor sale.

Deşi Aramco a anunţat că deţine rezerve totale de 716 miliarde de barili, Sadad al-Husseini a pus la îndoială aceste informaţii, estimând că ele sunt ‘supraevaluate cu 300 miliarde de barili’, rezervele reale fiind aşadar cu 40% mai reduse.

Totuşi, intervievat de agenţia Dow Jones Newswires, Sadad al-Husseini a afirmat miercuri că a fost prost citat de către diplomaţii americani, şi a afirmat că ‘nu are nicio îndoială cu privire la exactitatea datelor oficiale publicate de Aramco’.

Conform Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Arabia Saudită posedă oficial rezerve de petrol de 265 miliarde de barili, ceea ce o plasează printre primele ţări producătoare de petrol ale lumii.

Cifra de 716 miliarde de barili amintită de televiziunea americană corespunde ‘totalului de petrol prezent în subsolul’ saudit, inclusiv hidrocarburile care nu sunt exploatabile, a precizat Sadad al-Husseini pentru Dow Jones Newswires.

‘Odată ce jumătate din rezervele oficiale vor fi exploatate, va urma o scădere puternică a producţiei, pe care niciun efort nu va reuşi s-o evite’, a declarat diplomaţilor americani fostul responsabil Aramco, în opinia căruia acest lucru s-ar putea întâmpla până în 2020.

Tot conform documentelor publicate de WikiLeaks, Sadad al-Husseini a estimat în 2007 că Aramco va fi incapabilă să realizeze în 2009 capacitatea de producţie totală de 12,5 milioane de barili pe zi, pe care o viza la acel moment, deoarece nu are infrastructura necesară, şi că vor fin necesari zece ani pentru a atinge acest nivel. Or, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (AIE), Arabia Saudită a atins totuşi în decembrie 2010 o capacitate totală de producţie de 12,10 mbz.