Conform documentului, intenţiile Turciei erau mai mult decât serioase. Astfel, premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi o delegaţie de deputaţi din parlamentul de la Ankara s-au înfăţişat în acele zile fierbinţi de august la Moscova, unde i-au expus preşedintelui Medvedev poziţia Turciei cu privire la evoluţia evenimentelor.
Avertismentul aducea mai degrabă a ameninţare: dacă Rusia înainta cu operaţiunile militare la mai puţin de 100 km de graniţa georgiano-turcă, Turcia, ca stat membru al NATO, îşi rezerva dreptul de a trimite unităţi în zona de conflict, pentru a apăra ţara vecină de la graniţa Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, notează portalul citat.

În documentul menţionat se precizează că Turcia ar fi intervenit militar în Georgia numai dacă operaţiunile de luptă s-ar fi extins în imediata apropiere a Adjariei, iar Rusia ar fi bombardat această regiune georgiană de la frontiera cu Turcia.

Nu este prima oară când această dezvăluire apare în spaţiul public. Anterior, ministrul georgian de interne Vano Merabişvili declarase la 3 martie 2009 unei agenţii locale de presă că Turcia a fost la un pas să atragă Alianţa Nord-Atlantică în conflictul din Georgia.
SURSA: Agerpres