Obiectivul centrului antiterorist ce ar fi urmat să fie deschis de SUA la Barcelona ar fi fost ‘supravegherea mediului bogat în posibile ţinte pentru terorism şi alte activităţi criminale din regiune(a)’ în care ‘trăiesc peste 1 milion de musulmani’.

În martie 2004, 191 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar peste 1.800 au fost rănite într-un atac asupra unor trenuri la Madrid. Militanţi islamişti şi-au asumat responsabilitatea pentru acest atac.

Conform unei note informative americane datate 2005, ‘Spania este o importantă ţintă pentru grupurile teroriste islamice şi un important nod logistic pentru grupurile teroriste islamiste care acţionează pretutindeni pe glob’.

O altă notă din 2007 menţiona că ‘Spania este o fostă şi prezentă ţintă a Al Qaeda’ şi adăuga că la Barcelona trăiesc numeroşi musulmani ce pot fi recrutaţi pentru Jihad. De asemenea, fluxul imigraţional ridicat în zona Cataloniei din nordul Africii, (Maroc, Tunisia şi Algeria) ar fi transformat această parte a Spaniei într-un veritabil magnet pentru grupările teroriste în căutare de noi recruţi.
SURSA: Agerpres