Tehnologia WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) poate fi o solutie pentru problema serviciului universal in Romania deoarece poate asigura broadband la preturi accesibile in zonele rurale unde extinderea infrastructurii de cupru si oferirea broadband prin DSL ar presupune costuri foarte mari.

„Obiectivul principal al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), si anume, reducerea decalajului digital intre urban si rural va fi mai simplu de realizat si prin introducerea, in Romania, a tehnologiei WiMAX, ce permite furnizarea unor solutii avantajoase de acces precum si posibilitatea conectarii clientilor la reteaua de banda larga in conditii de performanta remarcabile. Pe langa cele mai noi caracteristici tehnologice, bucla locala WiMAX va contribui la cresterea accesului la serviciile de banda larga in zone de interes punctual si anume in mediul mic-urban si rural” a declarat Florin Bejan, Secretar de Stat pentru comunicatii, in cadrul conferintei „Wimax in competitia telecom”, organizata de FinMedia.

„Unii producatori se grabesc sa utilizeze aceasta tehnologie pentru broadband wireless, altii tin cont de faptul că WiMAX este prin excelenta o tehnologie mobila si pregatesc produse care ofera mobilitate. Potentialul tehnologiei, interesul specialistilor, dar si implicarea unor producatori de mare forta in conturarea acestui standard, imi dau credinta ca asistam la nasterea viitorului 4G, urmatoarea generatie de telefonie mobilă. Principalul avantaj al acestei tehnologii fata de 3G mi se pare standardizarea WiMAX la nivel mondial, ceea ce va duce la productia de masa a echipamentelor, concurenta pe aceasta piata si, implicit, preturi accesibile”, a aratat Dan Georgescu, presedintele ANRC.

Calitatile WiMAX sunt evidentiate in primul rand prin viteza de transmitere efectiva a informatiei, de aproximativ 8,75 MB/sec. In al doilea rand, WiMax-ul are o raza de actiune de 45 de km, in conditiile in care WiFi-ul isi pierde rapid din vigoare dupa numai cateva zeci de metri.

WiMax-ul utilizeaza o antena care emite semnale pana la celelalte statii care deservesc imobile sau chiar cartiere intregi. Aceasta tehnologie ar putea simplifica foarte mult accesul la internet de viteza mare in tarile in curs de dezvoltare si in zonele izolate, investitia pentru acoperirea acestora fiind mult mai mica decat prin cablarea ei pentru ADSL sau cablu.

Sursa: Capital, 07 februarie 2006