Acum aproximativ un secol, cel mai modern suport pentru comunicare era aerul, susţinând transmiterea undelor electromagnetice. După ce am întins cabluri de-a lungul şi latul globului, ne-am întors spre acelaşi suport, comunicaţiile fără fir fiind folosite acum pentru transmiterea unei cantităţi imense de informaţii.
În căutarea avidă pentru găsirea unei metode cât mai rapide şi mai ieftine de transmitere a diverselor tipuri de informaţii, de la text la audio şi video, a fost descoperită o nouă tehnologie pentru comunicaţiile fără fir: WiMAX (Worldwide Interroperability for Microwave Access). Fiind descrisă ca fiind o alternativă pentru comunicaţiile prin cablu şi DSL (digital subscriber line), noua tehnologie wireless pe bandă largă permite transmiterea datelor pe distanţe mari, folosind diverse metode, de la legătura a două puncte fixe la accesul mobil.
Potrivit Forumului WiMAX, creat în 2001, această tehnologie va deveni cea mai eficientă din punctul de vedere al costurilor. Pentru consumatorii finali, echipamentul poate costa 500 de dolari, pentru un aparat asemănător unei mici antene satelit, ce se instalează afară, 300 de dolari pentru un modem precum cele pentru conexiune DSL sau 100 de dolari, pentru componente integrate în laptopuri sau alte aparate portabile, ce vor fi disponibile la nivel mondial în cursul acestui an. În schimb, preţurile pentru furnizorii unor astfel de servicii sunt mai greu de estimat, pe lângă costul echipamentelor existând şi costuri adiacente, potrivit lui Adrian Ionescu, director al Direcţiei de Comunicaţii şi Programe Europene din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI).
Deşi în prezent nu există furnizori WiMax în România, MCTI va organiza licitaţii în acest sens. Mai multe companii, printre care Orange, Cosmote, Vodafone, Romtelecom, SNR, Telemobil, Atlas Telecom, GTS Telecom, s-au arătat interesate să participe la aceste licitaţii. Spre deosebire de alte tehnologii broadband, WiMAX prezintă mai multe avantaje. Potrivit lui Dorin Odiatiu, head of wholesale, International & Regulatory Affairs în cadrul Orange, „avantajele tehnologiei constau în posibilitatea de a oferi servicii de transmisiuni de date la parametri înalţi de calitate şi posibilitatea de a oferi serviciile pe o arie geografică extinsă“. Un alt avantaj este subliniat de reprezentaţii Cosmote: tehnologia ar putea intensifica concurenţa pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă, având costuri de implementare mai reduse decât tehnologiile folosite în prezent, precum 3G.
În România, vor fi folosite sistemele BWA pentru WiMax, o tehnologie care permite conectarea rapidă la internet pe suport radio, pe arii foarte largi. „Dacă până acum tehnologia WiFi asigura accesul pe suport radio la internet pe arii limitate la câteva sute de metri, sistemele menţionate permit mobilitate la nivel de acces, asigurând conectarea la internet pe zone de până la 50 km şi putând constitui o alternativă viabilă la conexiunile „clasice“ prin cablu“, a spus Adrian Ionescu.
Totuşi, WiMax are şi un dezavantaj: lărgimea benzii este împărţită la numărul de utilizatori. Dacă sunt doar câţiva clienţi conectaţi în acelaşi timp, viteza poate fi de la 2 la 10 Mbps, scăzând odată cu numărul utilizatorilor până la nivelul serviciilor de tip GSM sau UMTS.
WiMax în lume
Tehnologia WiMAX este utilizată în toate colţurile lumii, în ţări din Uniunea Europeană (Austria, Belgia, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie), din afara UE (Norvegia, Rusia, Turcia, Croaţia), în Asia – Pacific, în America de Sud, Statele Unite şi Canada. În 77% din ţările care au implementat WiMax, spectrul BWA de 3,5 Ghz a fost alocat numai pentru aplicaţii fixe şi va rămâne aşa, potrivit lui Ionescu. „De asemenea, banda de 2,5-2,9 GHz rămâne închisă spectrului BWA/ WiMAX în majoritatea ţărilor din Europa, însă presiunile asupra autorităţilor de reglementare, de a include tehnologia BWA/WiMAX în definirea IMT 2000 (standardele Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor care definesc tehnologia 3G), vor creşte în timp“, a spus el.
În total, există 721 de licenţe BWA/WiMAX, cele mai multe, adică 394, fiind în America de Nord. „Este de notat faptul că nu toţi titularii licenţelor sunt activi. Se estimează că mai mult de jumătate din deţinătorii licenţelor în spectrul BWA/WiMAX se află încă în evaluare sau într-o fază de selectare“, mai spune Ionescu.
Utilizarea sistemelor BWA de tip WiMax va permite furnizarea de acces rapid la informaţie pentru comunităţi izolate, contribuind semnificativ la reducerea decalajului digital.
Adrian Ionescu, MCTI