Wimmer: Tranzacţia propusă de Erste protejează SIF-urile de un eşec al listării BCR

Prin acordul propus de Erste, SIF-urile îşi pot transforma participaţia din cadrul BCR într-un activ extrem de lichid, cash şi acţiuni Erste, şi astfel SIF-urile sunt protejate de un eşec al listării BCR, dar şi de dificultatea de a participa pe viitor la capitalizarea BCR, a declarat azi Manfred Wimmer, CFO al Erste Group.

După lungi dezbateri, Erste Group a pus pe masa SIF-urilor un acord combinat care vizează achiziţia a 24,12% din BCR, prin cash şi schimb cu acţiuni Erste, în valoare de 520 milioane euro (conform preţului mediu din ultima lună a acţiunilor Erste).
Acest acord de principiu a fost semnat de conducerile a patru din cele cinci SIF-uri, excepţie făcând SIF Moldova, al cărui preşedinte pare că a fost prins în off-side cu declaraţia conform căreia a fost exclus de la negocieri.
“În presă a apărut ştirea că Erste a discutat cu toate SIF-urile, numai cu Ceocea (preşedintele SIF Moldova n.red.) nu, iar aceasta a apărut imediat după ce domnul Ceocea a plecat de la întâlnirea cu noi. (…) Acordul propus SIF-urilor a urmărit tocmai ca acestea să aibă parte de un tratament egal şi echitabil. Domnul Ceocea a reclamat faptul că Erste a discutat separate cu SIF-urile, dar chiar el a făcut front separat de celelalte SIF-uri”, a declarat Wimmer.
O ofertă de nerefuzat pentru SIF-uri?
În ciuda declaraţiilor şi abordării diferite din partea SIF Moldova, directorul financiar executiv al Erste crede că şi SIF Moldova se va alătura celor patru SIF-uri care au semnat acordul de principiu şi pe care îl vor supune aprobării acţionarilor. Care ar fi motivele?
Poate cel mai mult va cântări faptul că în viitor, posibil chiar apropiat, BCR va avea nevoie de creştere a capitalului. Cum SIF-urile se confruntă cu o problemă de lichiditate, o viitoare contribuţie cu cash pentru capitalizarea BCR pare aproape imposibil de susţinut pentru SIF-uri, iar acest lucru a fost recunoscut şi de Wimmer. Cu alte cuvinte, oferta Erste, stabilită şi în urma evaluărilor solicitate de la Rothschild, una din cele mai mari bănci de investiţii din lume, pare aproape de nerefuzat de către SIF-uri.
Pe de altă parte, Wimmer spune că prin acest acord SIF-urile sunt protejate de un eşec al listării BCR, atât din cauza contextului nefavorabil, a discounturilor mari percepute pentru multe acţiuni de pe BVB, cât şi din cauza gradului scăzut de dezvoltare a pieţei. El a reamintit că singura acţiune care se tranzacţionează la standarde internaţionale pe BVB este Erste Group, iar dacă Bursa vrea să fie mai vizibilă va trebui să se reformeze, în special prin implementarea conturilor globale.
Care sunt termenii acordului
Acordul de principiu încheiat de Erste cu patru SIF-uri ,care va fi supus aprobărilor oficiale, prevede preluarea unei participaţii de maximum 24,12% sau 2,618 miliarde acţiuni BCR.
Tranzacţia combinată prevede:
–    Numerar pentru maximum 424,2 milioane acţiuni BCR, la un preţ de 1,0385 lei/acţiune
–    Numerar pentru maximum 133,7 milioane acţiuni-profit, cu o valoare nominal de 0,1 lei/acţiune
–    Schimb cu acţiuni Erste pentru maximum 2,06 miliarde acţiuni BCR, la un raport de o acţiune Erste la 127,9583 acţiuni BCR.
Termenii încare s-a încheiat acest acord de principiu evaluează BCR la un multiplu preţ/valoare contabilă de x1,26 (pe IFRS) şi de 1,86 (pe RAS). Spre comparaţie, în piaţă multipli variază între 0,8 şi 1,3 în funcţie de valoarea contabilă. Astfel, BCR a fost evaluată la un multiplu destul de apropiat de al BRD (x1,3), deşi în prezent este mult mai puţin profitabilă decât BRD, după cum recunoaşte cu regret şi Wimmer. De asemenea, băncile din SUA şi Europa tind să se situeze semnificativ sub x1.
În prezent BCR are un capital social divizat în 10,856 miliarde acţiuni, din care 10,302 miliarde acţiuni “vechi” şi 554,3 milioane acţiuni noi, emise în 2011 în locul dividendelor aferente anului 2010. Acestea din urmă au fost denumite “acţiuni-profit”.
Astfel, dacă cele patru SIF-uri îşi vor exercita la maximum opţiunile acordului, vor primi aproximativ 106 milioane euro în cash şi 16,1 milioane acţiuni Erste, reprezentând 4,1% din capitalul social, în valoare de circa 414 milioane euro.