Windows 8, cel mai nou sistem de operare al companiei Microsoft,  este aici. Aşteptat cu nerăbdare de către utilizatorii din întreaga lume, Windows 8 va putea fi descărcat de utilizatori începând din această seară. Varianta finală este aşteptată în luna octombrie.
Windows 8 va putea rula, atât pe desktopuri şi laptopuri, cât şi pe tablete sau alte dispozitive portabile mai mici care sunt echipate cu procesoare ARM. Microsoft are în prezent o cotă de piaţă de doar 5% pe piaţa sistemelor de operare pentru smartphone-uri, în timp ce Symbian, iOS şi Android au împreună peste 75%.

Mai mult de 90% dintre PC-urile din întreaga lume încă folosesc sisteme de operare Windows. Conform datelor StatCounter, Windows 7 a depăşit XP pe piaţa sistemelor de operare, având 44% faţă de 35%. Pentru România datele companiei arată că XP are 53%, iar Windows 7, circa 40%.

Windows 8 beta va putea fi descărcat începând de astazi doar de către utilizatorii de laptopuri şi PC-uri, varianta pentru tablete urmând a fi disponibilă pe parcursul acestui an.
„Prin  Windows 8 am redefinit modalitățile în care oamenii interacționează cu PC-urile cu scopul de a transforma această experiență într-o extensie naturală a device-ului, fie că utilizatorul folosește o tabletă, laptop sau all-in-one. Windows 8 Consumer Preview vine cu o abordare fără compromisuri a modului în care utilizatorii folosesc PC-ul, a declarat Steven Sinofsky, președinte, Divizia Windows și Windows Live, Microsoft Corp.

De la versiunea Developer Preview prezentată în septembrie 2011, menită a dezvălui platforma de programare, Windows 8 a făcut progrese din toate punctele de vedere. De la introducerea experienței de utilizator pentru touch, tastatură și mouse, la îmbunătățirea platformei de dezvoltare, Consumer Preview vine cu performanțe crescute, calitate și stabilitate. Datorită noilor funcționalități, acum putem vorbi de o vedere de ansamblu a capabilităților Windows 8.

Windows 8 Consumer Preview marchează versiunea beta a Windows Store, populat cu o varietate de aplicații Metro, atât ale Microsoft, cât și ale dezvoltatorilor independenți. În versiunea Consumer Preview, aceste aplicații pot fi descărcate gratuit. Windows Store oferă recomandări personalizate, iar Windows 8 oferă utilizatorilor posibilitatea de a folosi aplicații și setări pe multiple PC-uri, aceștia putând descoperi și încerca aplicații mult mai simplu, în timp ce dezvoltatorii au oportunitatea de a dezvolta aplicații pe oricare din aceste platforme.

Conectare la cloud prin intermediul PC-urilor Windows și device-urilor Windows Phone 7

Windows 8 Consumer Preview oferă integrare cu content-ul important utilizatorului, de pe diverse servicii Web utilizate de acesta. Autentificarea opțională cu un cont Microsoft oferă acces la diverse funcționalități, inclusiv posibilitatea de a importa toate setările, de a folosi un spațiu de stocare în cloud, comunicare pe e-mail, calendar și contacte, precum și conectarea la o gamă largă de servicii. Legătura cu cloud-ul funcționează pe toate PC-urile ce rulează Windows, precum și telefoanele Windows Phone 7.
Windows 8 Beta poate fi descărcat de AICI Din cauza numărului mare al utilizatorilor care încearcă să descarce sistemul de operare, pagina web ar putea fi inaccesibilă pentru o perioadă de timp.