Pe piaţa foarte competitivă a sistemelor de operare pentru telefoane mobile şi PDA, Microsoft punctează decisiv prin multitudinea de funcţii şi opţiuni a noului Windows Mobile 6. Cu toate că a fost prezentat încă din februarie, micului Windows i-a trebuit ceva vreme să ajungă în România, şi asta pentru că introducerea sa a depins de lansarea noilor generaţii de telefoane mobile compatibile. Windows Mobile 6 este produs în două variante, Standard (fosta Smartphone Editi
Pe piaţa foarte competitivă a sistemelor de operare pentru telefoane mobile şi PDA, Microsoft punctează decisiv prin multitudinea de funcţii şi opţiuni a noului Windows Mobile 6.
Cu toate că a fost prezentat încă din februarie, micului Windows i-a trebuit ceva vreme să ajungă în România, şi asta pentru că introducerea sa a depins de lansarea noilor generaţii de telefoane mobile compatibile. Windows Mobile 6 este produs în două variante, Standard (fosta Smartphone Edition), care echipează, în general, telefoanele mobile cu tastatură standard sau completă (QWERTY), dar fără ecran tactil şi care se adresează utilizatorilor „casnici“. Pentru „road warriors“ – profesioniştii care au nevoie de mobilitate extremă – există varianta Professional (fostă Pocket PC Phone Edition). La acestea se adaugă varianta Classic, fosta Pocket PC Edition, care se adresează în continuare PDA (Personal Digital Assistant) fără funcţie de telefon. Microsoft a reuşit să elimine din diferenţele majore dintre cele două variante anterioare folosite de telefoanele mobile, prin introducerea unui pachet Mobile Office în WM6 Standard, cu ajutorul căruia documentele primite prin email, de exemplu, pot fi editate.
Sistemul se dovedeşte a fi extrem de rapid – mai rapid chiar decât rivalul Symbian – pe un telefon Motorola Q9 (folosit în test) şi se apropie de rapiditatea proverbială în execuţia comenzilor a unui BlackBerry. De asemenea, shortcut-urile şi ecranul de stand-by multifuncţional sunt evident îmbunătăţite faţă de versiunea anterioară.
În schimb, rapiditatea în execuţia comenzilor nu e punctul forte al variantei Professional, dar multitudinea de aplicaţii prezente la bord compensează acest neajuns, transformând telefonul mobil HTC TyTN II (aflat în test) într-un adevărat computer ultra-mobil. Pachetul Office permite nu doar descărcarea şi editarea ulterioară a documentelor (Word, Excel, PowerPoint), ci şi crearea unor astfel de documente de la zero. Ambele variante de Windows Mobile 6 au instalată o versiune adaptată de Outlook (cu ceva mai multe funcţii, inclusiv calendar complex, în varianta Professional) cu posibilitatea activării funcţiei de push-email (sincronizare instantanee) pe un server Windows Exchange. Spre deosebire de BlackBerry, terminalele Windows Mobile 6 sunt de cea mai recentă generaţie tehnologică, compatibile cu standardul 3G HSDPA, care permite transmisia datelor cu până la 3,6 Mbps. Deşi e de aşteptat ca un sistem de operare open source, cu o cotă de piaţă mai mare, cum este Symbian, să atragă mai mulţi producători de aplicaţii, Windows Mobile a convins nume ca BlackBerry să producă soluţii şi pentru sistemul proprietar Microsoft. Ba mai mult, singura variantă mobilă a popularului soft de telefonie VoIP Skype se găseşte în variantă mobilă doar pentru micul Windows.