Legea anti-trust a Statelor Unite, Sherman Act, pe care Microsoft a incalcat-o, potrivit justitiei americane, dateaza din anul 1890 si a fost aplicata prima data in anul 1911, impotriva imperiului lui Rockefeller.
Principala acuzatie adusa gigantului IT Microsoft este integrarea browser-ului Internet Explorer in cadrul sistemului de operare Windows. Mai clar, faptul ca IE este inclus gratuit in sistemele de operare Windows este considerat a fi o practica ilegala, acest lucru avand un impact decisiv si in acelasi timp negativ asupra utilizarii Navigator, produs al principalului sau concurent, Netscape.
Cererea companiei Microsoft de rejudecare a cazului antitrust, caz care a primit o sentinta in luna iunie, a fost refuzata in data de 2 august 2001 de o curte de apel. Cei de la Microsoft nu se dau insa batuti si afirma ca sentinta data este rezultatul unei lipse de cunostinte in domeniul arhitecturii soft. Intre timp, la 13 februarie 2001, gigantul IT a lansat pe piata versiunea beta a noului sistem de operare Windows XP si a inaintat ca data de lansare a produsului luna octombrie a acestui an. Windows XP va include multe aplicatii stand-alone care sunt producatoare de bani pentru multi dezvoltatori, tehnologii printre care si instant messaging (IM), si playback digital audio si video.
Insa companiile producatoare de aplicatii software concurente, precum AOL si Kodak, au cerut guvernului american sa impiedice lansarea pe piata a Windows XP. Motivatia cererii este aceea ca noul produs, in varianta sa actuala, nu permite adaptarea acestuia la aplicatiile dezvoltate de ei. Programele in cauza sunt cele de vizualizare a fotografiilor digitale, de rulare a materialelor media si cele de mesagerie rapida.
165 milioane de utilizatori asteapta
In urma acestor solicitari, senatorul american Charles Schumer a luat pozitie, declarand: „Voi trimite o scrisoare presedintelui autoritatii antistrust, in care ii voi solicita sa nu incheie nici o intelegere cu Microsoft pana cand reprezentantii companiei nu vor permite competitorilor sa-si ofere propriile aplicatii software in aceleasi conditii cu cele ale Microsoft”.
Reactia Microsoft a venit imediat, oficialii companiei declarand, intr-un comunicat de presa, ca plangerile unor companii precum AOL si Kodak „nu merita o intrunire a Congresului american”.
Windows XP a mai iscat insa si alte controverse: un numar de 13 grupuri de consumatori, reprezentate de Electronic Privacy Information Center, au solicitat guvernului de la Washington sa analizeze noul sistem de operare dezvoltat de Microsoft Corp., Windows XP, precum si serviciile de Internet personalizate, ca urmare a faptului ca acestea obliga utilizatorii sa furnizeze informatii prea intime.
Plangerea depusa la Comisia Federala pentru Comert mentioneaza, de asemenea, ca Microsoft ar putea intentiona sa monitorizeze milioanele de utilizatori ai serviciilor de Internet, informatiile personale solicitate acestora putind fi folosite in acest scop.
Principala tinta a acestei solicitari este serviciul Passport, care permite utilizatorilor sa stocheze on-line orice tip de informatii, pornind de la numele lor, agenda, fotografiile, precum si numerele cartilor de credit. Microsoft intentioneaza sa includa serviciile Passport in noul sistem de operare Windows XP, a carui lansare este programata pentru aceasta toamna. Passport are deja 165 de milioane de utilizatori, majoritatea acestora fiind si utilizatori ai serviciilor de posta electronica Hotmail.
Jason Catlett, presedintele Junkbusters Corp., unul dintre grupurile petitionare, considera ca informatiile obtinute de Microsoft la inregistrarea utilizatorilor de Passport ar putea face ca tranzactiile electronice incheiate de acestia sa ajunga sa fie realizate in numele companiei americane. „Aceste informatii confera Microsoft o putere enorma”, a mai spus Catlett, adaugand ca aceasta este o incercare de a prelua rolul guvernului.
In replica, Adam Sohn, director de produs la Microsoft, a declarat ca utilizatorii Windows XP pot opta sa nu foloseasca serviciile Passport. „Este posibil ca accesarea Passport sa fie necesara pentru caracteristici precum mesageria rapida sau posta electronica gratuita, dar utilizatorii serviciilor de Internet nu sunt obligati sa le foloseasca pe toate”, a afirmat Sohn.
In ciuda tuturor acestor probleme si controverse, Microsoft continua sa fie cea mai mare companie de software din lume, fara rival din punctul de vedere al cifrei de afaceri, compania declarand venituri de 25,3 miliarde dolari in anul fiscal care s-a incheiat la 30 iunie 2001, ceea ce inseamna o crestere de 10% fata de venitul raportat anul trecut, de 22,96 miliarde dolari. (Conform sistemului adoptat de catre majoritatea companiilor occidentale, anul fiscal nu corespunde cu cel calendaristic). Iar companiile producatoare de calculatoare personale, de aceeasi talie din punct de vedere financiar si a pozitiei pe piata, precum Compaq, sustin Windows XP. „Combinatia Windows XP si PC-uri Compaq va oferi utilizatorilor o experienta mult mai bogata, indiferent de locul unde se afla – acasa, la birou sau pe drum,” a declarat Michael D. Capellas, Chairman si Chief Executive Officer Compaq.