”Aurul este subestimat și mai are un drum lung de parcurs”, a declarat ea, apreciind, în același timp, că inflația va menține interesul pentru aur la un nivel ridicat. Metalul preșios a fost întotdeauna atractiv, și atunci când ratele dobânzilor erau în scădere. Acum, susține Karen Karniol-Tambour, aurul se pregătește pentru o perspectivă optimistă, potrivit BusinessInsider.
Aurul ar putea fi la începutul unei perioade de creștere durabilă
”Această tulburare geopolitică nu va dispăra. Mișcarea aurului este una lentă”, a spus Karen Karniol-Tambour. ”Aurul ar putea fi la începutul unei perioade de creștere durabilă, pe măsură ce tendințele globale de dedolarizare continuă”, a mai spus ea. ”Aurul este subestimat. Mai are un drum lung de parcurs”, susține Karen Karniol-Tambour.
Aurul este pregătit să atragă investitori
Acest lucru se întâmplă în timp ce unele țări încearcă să-și reducă dependența de dolarul american, dominant în comerțul internațional, fiind considerat, în mod tradițional, drept activ de rezervă pentru băncile centrale. Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, care și-au înghețat rezervele valutare, au evidențiat riscurile în ceea ce privește utilizarea dolarului. De la invadarea Ucrainei de către Rusia, mai multe țări au apelat la yuanul chinezesc sau la alte valute pentru tranzacții comerciale. Între timp, băncile centrale achiziționează tot mai mult aur, în ritm rapid.
Un sondaj derulat în februarie-martie 2023 în rândul reprezentanților a 83 de bănci centrale relevă că peste două treimi dintre ei cred că omologii lor îşi vor majora rezervele de aur în anul 2023. Preţul aurului este, în prezent, aproape de maximul istoric, după creșterea inflaţiei pe parcursul anului 2022. Datele Consiliului Mondial al Aurului arată că multe dintre achiziţiile de aur au fost făcute anul trecut de bănci centrale din ţări din Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.
Karniol-Tambour a spus că acest lucru are potențialul de a schimba sentimentul investitorilor cu privire la aur, perceput de unii ca un activ fără randament. Cu inflația încă relativ ridicată pe piețele globale, aurul este pregătit să atragă investitori, ca protecție împotriva slăbirii puterii de cumpărare.
Inflația rămâne volatilă
În SUA, inflația a încetinit brusc, de la maximul atind în iunie anul trecut, de 9%. Dar cele mai recente date IPC pentru aprilie au indicat o inflație de 4,9%, ceea ce este cu mult peste ținta Rezervei Federale, de
2%. „Faptul că inflația este atât de volatilă crește probabilitatea unui eveniment în care să se piardă puterea reală de cumpărare”, a spus Karniol-Tambour.
Acordul China-Brazilia
Acordul recent dintre China și Brazilia, pentru reglementarea schimburilor comerciale în monedele proprii, este un bun exemplu de tendință care câștigă teren. Yuanul chinezesc va fi schimbat direct cu realul brazilian și invers, în loc să mai folosească bancnota verde. În multe privințe, această mișcare era inevitabilă, potrivit Unherd. Începând cu 2021, China reprezintă 31,3% din exporturile braziliene și 22,8% din importurile braziliene, mai mult decât orice țară. Statele Unite se află pe locul doi, reprezentând doar 11,2% din exporturile braziliene și 17,7% din importuri. China a fost cel mai mare partener comercial al Braziliei timp de 14 ani.