Dispar banii cash? Aproape o treime dintre americani acceptă ideea că „numerarul nu contează”, potrivit unei cercetări recente.
Un sondaj efectuat pe 2.000 de adulți din SUA, împărțiți în mod egal pe gen și generații, a arătat că, deoarece soldul contului lor nu scade, 29% dintre americani cred că cheltuirea numerarului nu poate fi considerată drept ”cheltuială”. 35% au spus că deținerea numerarului îi face să se simtă mai confortabil și doar 5% recunosc că nu au niciodată cash asupra lor.
În ciuda stereotipului potrivit căruia generațiile mai tinere preferă doar plățile digitale, rezultatele au arătat altceva. Generația baby boomers (24%) și generația X (23%) spun că rar au numerar în buzunare, spre deosebire de generația Z (12%), scrie New York Post.
Generațiile mai tinere preferă să dețină o sumă mai mare de numerar, decât generațiile mai în vârstă: generația Z și mileniilor preferă să aibă o medie de aproximativ 82 de dolari, respectiv 71 de dolari în portofele, în timp ce generația X ține în buzunar 57 de dolari, iar cei din generația baby boomer doar 48 de dolari.
Sunt tentați să scoată mai mult numerar de la bancomate
Interesant este că bărbații preferă să aibă la ei 78 de dolari, în timp ce femeile rămân la o medie de 51 de dolari.
Cu toate acestea, toți americanii recunosc că sunt tentați să scoată de la bancomat mai mult numerar, fie din paranoia, fie de teamă că ar putea avea nevoie de ei (27%), sau să-i folosească ca „bani pentru distracții” (26%).
18% din americanii din generația Z păstrează un fond de numerar, deoarece fac afaceri doar cu numerar, mai mult decât orice altă generație.
Realizat de Talker Research, sondajul a vrut să afle răspunsul la întrebarea dacă numerarul este considerat cea mai bună modalitate de plată sau dacă domnia sa a luat sfârșit în secolul 21.
Numerarul rămâne rege
Rezultatele au constatat că numerarul ar putea reveni în acest an, deoarece 52% sunt de acord că numerarul este rege, în comparație cu doar 25% care cred că zilele sale sunt numărate.
Două treimi dintre americani recunosc că preferă să aibă o bancnotă de 20 de dolari în buzunar, decât să primească o rambursare de 20 de dolari pe cardul de credit.
Aproape trei sferturi dintre americani (73%) preferă să dea bacșiș cu numerar, în detrimentul unui card.
De asemenea, preferă să plătească cu bani cash pentru produse alimentare (22%), cadouri sau mese la restaurant (20% și 18%).
Mulți respondenți caută numerar mergând la cel mai apropiat bancomat (43%) sau mergând direct la banca lor (43%).
Se tem că pierd mai ușor numerarul sau că li se va fura
În schimb, mulți americani își fac griji că vor pierde banii pe care îi au la ei (31%), că vor fi furați (26%) sau că îi vor cheltui prea repede (24%). .
Mulți americani (34%) se trezesc fără numerar, în medie de trei ori pe lună, și rămân cu puține opțiuni.
Numerarul nu lasă o urmă digitală
Potrivit unei cercetări publicate anul trecut de UK Finance, o asociație comercială, în 2022, aproximativ 22 de milioane de britanici au folosit numerar o dată pe lună sau deloc. Mai puțin de un milion au folosit în principal numerar.
Din 2017, plățile efectuate cu carduri de debit (inclusiv cu telefoane și ceasuri) le-au depășit pe cele efectuate în numerar.
Este posibil ca tendința să fi fost accelerată de Covid, dar declinul este structural: volumul plăților din Regatul Unit, care nu implică numerar, a crescut de la 45 la 85% până în 2021.
Pentru prima dată într- un deceniu, plățile în numerar au crescut, doar cu 7%, dar depășind tendința pe termen lung. UK Finance susține că în contextul unei crize a costului vieții și cu o inflație tot mai mare, oamenilor le-a fost mai ușor să-și gestioneze banii plătind cu numerar.
Unul din cele mai importante avantaje ale plății în numerar este că nu lasă o urmă digitală. Banii fizici pot face lucruri pe care nu le va face niciodată trecerea unui card de debit pe un cititor digital.