De când românul statistic a căpătat o înclinaţie bruscă spre economisire, comercianţii au intrat în acțiune şi caută în fel şi chip să ne reamintească gustul bun al achizițiilor.

Cum ofertele obişnuite (reduceri de preţ de câteva procente, al doilea produs la jumătate de preţ sau vouchere) nu mai sunt suficiente, şi-au îndreptat atenţia şi eforturile către oferirea de produse, la pachet cu alte „beneficii“. De exemplu, Avon România a încheiat un parteneriat cu clujenii de Jolidon, pentru crearea unei noi colecţii de lenjerie intimă – Instinct by Avon for Jolidon – inspirată de ultimul parfum lansat pe piaţă.

Ca o paranteză, mai sunt şi alţi retailerii care în încercarea de a-şi înviora vânzările, lasă deoparte marjele mari de profit şi ies pe piaţă cu campanii agresive de promovare la promoţii şi servicii care mai de care mai inedite. Două exemple concrete: la invitaţia Flanco, omul-paianjen al zilelor noastre, alpinistul francez Alain Robert, a escaladat faţada Intercontinentalului, iar procesatorulde lactate Olympus a lansat, pentru laptele Oly, un ambalaj inscripţionat şi în limbaj Braille, pentru nevăzători.

Avon România a încheiat 2012 cu afaceri de 98 mil. euro, cel mai scăzut nivel de după 2005, pe fondul scăderii apetitului de consum.

Criza a lovit şi în producătorul de lenjerie intimă Jolidon, controlat de omul de afaceri Gabriel Cîrlig: afacerile clujenilor au scăzut până la aproximativ 21,5 mil. euro în 2012. Pentru comparaţie, Jolidon avea în 2008 o cifră de afaceri de circa 70 mil. euro.