Germania ar putea avea nevoie de mai multă energie regenerabilă, în condiţiile în care intenţionează ca în următorii zece ani să-şi închidă toate centralele de energie nucleară, ca urmare a dezastrului din Japonia, când tsunamiul provocat de cutremurul masiv din luna martie a distrus centrala nucleară de la Fukushima, rezultând radiaţii asemănătoare celor de la Cernobîl. Din acest motiv, Berlinul finanţează puternic expansiunea sectorului de energie regenerabilă, notează Deutsche Welle.
Dar se pare că subvenţionarea energiei solare germane nu are şanse de reuşită. Cancelarul german Angela Merkel a criticat faptul că 50 la sută din subvenţiile alocate energiilor regenerabile din Germania sunt cheltuite pe energia solară, chiar dacă aceasta oferă doar două procente din totalul surselor de energie. Din acest motiv, cancelarul german vrea ca subvenţiile să fie coordonate la nivelul Uniunii Europene, iar aprovizionarea cu energie solară din Grecia să fie amplificată.
Această idee a fost propusă pentru prima oară de ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, cu un an în urmă, ministrului de Finanţe elen. Proiectul, denumit Helios, presupune ca guvernul de la Atena să sprijine investitorii prin punerea la dispoziţie a unor terenuri pe care să fie construite panourile solare.
Helios are nevoie de clienţi
Problema este că investitorii privaţi vor fi găsiţi doar după ce se va stabili clar cine va cumpăra energie solară de la greci, care este destul de costisitoare comparativ cu alte surse de energie europene. Statele membre UE au timp până în 2017 să-şi subvenţioneze propriile sectoare de energie regenerabilă.
Însă aceste subvenţii pot fi folosite numai pentru energia electrică produsă în ţara respectivă. O fi soarele o resursă naturală abundentă în Grecia, dar ţării îi lipsesc fondurile necesare pentru a subvenţiona industria solară. Acest lucru înseamnă că energia solară greacă ar fi prea scumpă pentru a alimenta reţeaua germană.
Dar ministrul grec al Mediului, Giorgos Papakonstantinou, spune că răspunsul se află în directiva UE din 2009 privind energia regenerabilă, care permite "acorduri bilaterale între statele membre". Aceasta constituie baza pentru "negocieri cu guvernul german sau alte guverne , pentru a sprijini prima fază a proiectului Helios", spune ministrul.
Dacă sectorul grec de energie solară va primi, într-adevăr, un astfel de sprijin, ar putea însemna că guvernul german va reduce complet subvenţiile pentru energia solară germană, o mişcare care ar duce la falimentarea mai multor producători nemţi.
De aceea, guvernu grec şi cel german încearcă să dezvolte noi oportunităţi pentru ca firmele germane solare să investească în Grecia. Federaţia Industriei din Germania, banca deţinută de stat KfW şi unele bănci private, ar putea ajuta la acest lucru, dar, dacă nu este clar cine va cumpăra energie de la greci, nimeni nu va dori să investească
În prima fază a proiectului Helios, care este programat să dureze până în 2017, centralele solare cu o capacitate de până la 1,5 gigawaţi vor fi instalate. Cum subvenţiile vor expira până atunci, speranţa este că energia solară a grecilor va deveni competitivă. Producţia ar putea ajunge până la 10 gigawaţi până în 2020, spune Papaconstantinou.
Un alt obstacol mare, însă, este că liniile electrice existente nu pot face faţă cantităţii de energie electrică ce ar trebui să treacă prin ele, în Europa de Vest. Papaconstantinou ştie că aceasta este o problemă care poate fi rezolvată numai la nivel european.
"Comisia Europeană a aprobat deja un program de 10 miliarde de euro, proiectat pentru a extinde reţeaua europeană, la care Grecia va lua parte", a spus el.