Wolfgang Schauble: Germania nu este responsabilă de actuala criză din zona euro

Germania nu este responsabilă de actuala criză din zona euro, aşa cum vor unii să se creadă, a declarat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, într-un interviu publicat în cotidianul 'Bild am Sonntag'.

Schauble a afirmat că recentul premiu pe care l-a primit de la ‘Financial Times’, care l-a desemnat cel mai bun ministru de Finanţe european, îi dă o mare satisfacţie, deoarece ‘demonstrează că restul ţărilor europene judecă în mod pozitiv politica financiară germană’.

Ministrul neagă faptul că euro ‘merge prost’ şi reaminteşte că inflaţia medie în Germania este inferioară faţă de cea de pe vremea mărcii germane şi că actualul curs euro-dolar SUA este sensibil inferior comparativ cu cel iniţial.

‘Euro este valoarea noastră şi o apărăm cu succes’, a subliniat Schauble, care a insistat că moneda europeană ‘nu se clatină’.

Ministrul a comentat atacurile de pe pieţe împotriva unor ţări membre din zona euro şi a afirmat că ‘cine se opune euro cu moneda sa nu va avea succes’. Oficialul german a calificat drept ‘nostalgie de la distanţă’ ideea de revenire la marca gemană.

Economie slabă, dobânzi mari

Schauble consideră că Germania întotdeauna s-a pronunţat şi se pronunţă în continuare pentru teoria din 1991 a fostului cancelar Helmut Kohl, conform căreia ‘o uniune monetară fără o uniune politică este absurdă’.

Referitor la propunerea de emitere a unor bonduri europene pentru a se ajunge la o politică financiară comună mai puternică, măsură căreia i se opun ferm Germania şi Franţa, Schauble a insistat asupra aspectului negativ al acesteia, ‘în actuala fază de construcţie a zonei euro’.

‘Cine nu are o economie solidă plăteşte dobânzi mai mari; cine îşi gestionează cum trebuie economia, plăteşte mai puţin pentru datoria sa’, a afirmat şeful german al Finanţelor.

În ceea ce-l priveşte pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrupului şi promotor al bondurilor europene, care a acuzat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că acţionează ‘într-o manieră simplistă şi antieuropeană’, Schauble a menţionat că ‘are o mare apreciere pentru el’.

‘Am încercat să-i explic că unele semnale pot avea un puternic efect psihologic şi că ar fi o greşeală politică egalizarea dobânzilor de referinţă’, a mai spus Schauble.
SURSA: Agerpres