Potrivit World Giving Index, 38% din români susţin că au ajutat un străin, ceea ce plasează România pe locul 101, alături de alte şase ţări. În schimb, Republica Moldova ocupă o poziţie mai înaltă, situându-se pe locul 98, cu o pondere de 39%, iar Bulgaria, pe locul 112.
În privinţa donaţiilor însă, românii stau mai bine, în condiţiile în care 23% din ei au donat bani în scopuri caritabile, ocupând poziţia 72, înaintea Republicii Moldova (75) şi a Ungariei (80),
Doar 8% din români şi-au dedicat timpul activităţilor voluntare, procent care ne plasează pe o poziţie foarte joasă în clasament (113), în timp ce Republica Moldova se află pe locul 60, cu o pondere de 19%. Surprinzător, topul este condus de Turkmenistan, cu o pondere de 57% din locuitori care au făcut muncă voluntară, iar SUA se află pe locul al treilea.
Clasamentul a fost realizat luându-se în calcul trei indicatori: disponibilitatea cetăţenilor de a-i ajuta pe străini, de a dona bani şi de a-şi petrece timpul făcând muncă voluntară.
Românii s-au plasat pe locul 105 în clasamentul general, cu o pondere medie de 23%, depăşindu-i pe bulgari, care se află pe poziţia 118, cu o medie de 19%. În schimb, locuitorii Republicii Moldova sunt mai generoşi, această ţară ocupând locul 88, iar Ungaria, locul 78.
Statele Unite s-au clasat pe primul loc în clasamentul din acest an, cu o pondere medie de 61%, cea mai mare înregistrată vreodată, depăşind Australia, care s-a aflat pe primul loc anul trecut. Ocuparea primei poziţii în top se datorează în special faptului că ajutarea unui străin este ceva mai obişnuit în SUA decât în orice altă ţară din lume – 77% din americani susţin că au ajutat un necunoscut, faţă de 71% în 2011.
Fapt neobişnuit, anul acesta, trei ţări îşi împart locul al doilea: Canada, Myanmar şi Noua Zeelandă, în timp ce Australia a căzut pe locul şapte. Alte ţări din top 10 sunt Irlanda (locul cinci), Marea Britanie (şase), Olanda (opt), Qatar (nouă) şi Sri Lanka (zece).
Numai cinci din primele 20 de ţări din clasamentul de anul acesta sunt membre ale G20. Grupul este alcătuit din cele mai mari 19 economii din lume, plus un reprezentat al Uniunii Europene.
În acelaşi timp, potrivit Charities Aid Foundation, locuitorii Indiei donează bani în scop caritabil într-o lună în mai mare măsură decât celelalte popoare evaluate în acest clasament. În 2011, numărul indienilor care au donat bani a fost de 163 de milioane, în timp ce în 2012, numărul a crescut la 244 de milioane, adică 28% din populaţia ţării. Nici China nu este mai prejos, în condiţiile în care, în medie, 373 de milioane de chinezi ajută străini într-o lună, mai mult decât în oricare altă ţară din lume.
Începând cu 2008, femeile au ajuns să doneze mai mulţi bani în scop caritabil decât bărbaţii, la nivel global. Diferenţa dintre cele două sexe a rămas constantă, din 2008, în privinţa disponibilităţii de a participa la activităţi de voluntariat, anume de 2,7%, însă, proporţional, a crescut numărul bărbaţilor care îi ajută pe străini, mai relevă rezultatele sondajului.