Stiati ca exista o Asociatie Mondiala a Toaletelor?  Nu un grup de simpatizanti, la o scara de bloc, ci o asociatie in toata regula, sustinuta chiar de ONU. Este adevarat ca World Toilet Association a tinut abia ieri prima conferinta, la Seul, in care s-au intalnit toti reprezentatii, insa concluziile la care a ajuns nu sunt deloc de glumit.

Prima veste proasta este aceea ca peste 2,6 miliarde de locuitori ai Planetei nu au acces la o toaleta demna de acest nume, iar igiena precara, mai ales in tarile in curs de dezvoltare face ravagii prin boli ca holera, hepatita sau dizenterie.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sustine ca anual mor 1,8 milioane de oameni din cauza igienei precare care porneste de la toaleta, din care 90% sunt copii sub cinci ani.

O alta veste proasta este ca omenirea are nevoie de 10 miliarde de dolari anual pentru a se putea „bucura” de o toaleta curata. Vestea buna este ca aceasta suma reprezinta 1% din bugetul mondial pentru inarmare sau suma  pe care europenii o cheltuiesc anual pentru a cumpara inghetata.

Noua asociatie urmareste sa imbunatateasca nivelul de igiena al tarilor sarace si sa schimbe informatii pentru eficientizarea folosirii de toalete ecologice, atat de necesare in cazul unor dezastre naturale, cum ar fi alunecari de teren, inundatii, cutremure sau chiar tsunami.

Guvernul sud-coreean sustine puternic World Toilet Association, care a fost promovata de catre parlamentarul Sim Jae-duck, poreclit "Mr. Toilet”. Acesta si-a castigat porecla dupa ce a dus la bun sfarsit proiectul de „schimbare la fata” a toaletelor publice din Coreea de Sud, cu ocazia World Cup 2002.

Sursa: CNN

Data: 23 Noiembrie 2007