Cererea mondială de oţel va înregistra în acest an o creştere peste aşteptări, datorită revenirii economiilor dezvoltate şi accelerării ritmului de creştere pe pieţele emergente, în special în Rusia, Brazilia şi India, a apreciat vineri Asociaţia Mondială a Oţelului (WSA), transmite Reuters.
Potrivit celor mai recente estimări ale WSA, cererea mondială de oţel va creşte cu 1,3% în 2017, până la 1,535 miliarde tone, urmând ca în 2018 să înregistreze un salt de 0,9%, până la 1,549 miliarde tone. Potrivit estimărilor anterioare ale WSA, publicate în luna octombrie a anului trecut, cererea mondială de oţel va creşte cu 0,5% în 2017.
"Ne aşteptăm ca Rusia şi Brazilia să iasă în sfârşit din recesiune. În schimb, China, care este responsabilă pentru 45% din cererea mondială de oţel, ar urma să revină la un ritm de creştere mai modest", a subliniat Asociaţia Mondială a Oţelului.
WSA se aşteaptă ca, în China, cererea de oţel să stagneze în acest an la 681 milioane tone şi să scadă cu 2% anul viitor, până la 667,4 milioane de tone, pe măsură ce dispar efectele programelor de stimulare adoptate anul trecut de Guvernul de la Beijing. În schimb, în grupul ţărilor emergente şi în curs de dezvoltare, excluzând China, WSA se aşteaptă ca cererea de oţel să crească cu 4% în acest an până la 452,7 milioane tone în acest an şi cu alte 4,9% anul viitor până la 474,9 milioane tone.
Cererea de oţel în cele 28 de state membre ale UE ar urma să crească cu 0,5% în acest an şi cu 1,4% anul viitor în timp ce regiunea NAFTA ar urma să înregistreze o creştere de 2,2% în 2017 şi un avans de 2,4% în 2018.
Asociaţia Mondială a Oţelului (WSA) reprezintă peste 160 de producători de oţel responsabili pentru 85% din producţia mondială. Performanţele industriei siderurgice globale, evaluată la aproximativ 900 de miliarde de dolari anual, sunt considerate un indicator al stării de sănătate a economiei mondiale.
Preţul oţelului pe piaţa mondială a crescut odată cu creşterea cererii şi diminuării capacităţilor de producţie din China. Potrivit analiştilor de la firma de consultanţă MEPS, preţul oţelului a crescut cu 45% după luna decembrie 2015, când au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani.
AGERPRES