Statele Unite ale Americii au la dispoziție numai doi ani să prevină izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial, scrie The Wall Street Journal. Pentagonul trebuie să facă față unei provocări uriașe. Ce se întâmplă acum pe scena geo-politică?
SUA au la dispoziție numai doi ani să prevină izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial
Statele Unite ale Americii au la dispoziție numai doi ani să prevină izbucnirea celui de-al Treilea Război Mondial! Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut Armatei Populare de Eliberare să fie pregătită să preia controlul asupra Taiwanului până în anul 2027.
Dacă se va decide asupra unei invazii militare, acest lucru ar putea depinde de secretarul apărării din SUA în perioada respectivă. Dacă Pete Hegseth va fi confirmat de Senat în acest rol, el va avea multe provocări de înfruntat: tensiuni militare în Europa și Orientul Mijlociu, lipsă de resurse bugetare, probleme de recrutare în armata națională și un echilibru militar fragil în Asia-Pacific.
Prima prioritate a SUA ar fi îmbunătățirea Marinei Americane
Într-un articol publicat recent de The Wall Street Journal, Mike Gallagher ne explică cum, pentru a menține pacea, SUA ar trebui să rezolve mai întâi problemele interne din Pentagon. Prima prioritate ar fi îmbunătățirea Marinei Americane, astfel încât să poată ține pasul cu ritmul rapid al construcțiilor navale militare din China. Procesul actual din Pentagon este complicat și ineficient deoarece implică prea multe persoane și decizii care nu sunt bine coordonate.
Spre exemplu, Pentagonul decide câte rachete ar trebui să fie pe o navă, dar ignoră aspecte tehnice importante, cum ar fi echilibrul navei. Această lipsă de coordonare duce la probleme în performanță, creșterea costurilor și întârzieri în construcție. De aceea, Mike Gallagher propune ca Marina Americană să revină la un sistem mai simplu, folosit până în anii 60, în care o singură persoană era responsabilă pentru producție, iar cerințele tactice și tehnice erau corelate de la început.
Marina Americană ar trebui să înființeze un birou special care să se ocupe de dezvoltarea rapidă și implementarea noilor tehnologii de luptă, inspirându-se din modelul folosit de Forțele Aeriene și Forțele Spațiale Americane. Următorul secretar al apărării va trebui să simplifice și să accelereze procesele de livrare pentru navele de suprafață, dronele aeriene și submarinele autonome. De asemenea, va fi important să colaboreze cu Congresul SUA pentru a atrage mai mulți oameni calificați în șantierele navale, necesari pentru construirea și întreținerea flotei.
Importanța parteneriatului de securitate Aukus dintre SUA, Marea Britanie și Australia
Un alt obiectiv major este susținerea parteneriatului de securitate Aukus dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Conform acestui acord, SUA trebuie să livreze Australiei cel puțin trei submarine din clasa Virginia până la începutul anilor 2030. Pentru a respecta termenul, Marina SUA trebuie să mărească ritmul construcției submarinelor și să reducă întârzierile la întreținerea navelor, care afectează aproape 40% din flotă.
Pentru toate acestea, este nevoie de finanțare constantă. Secretarul Apărării din SUA trebuie să sublinieze importanța flotei pentru securitatea națională și să prezinte un plan clar pentru construcția navală.
SUA are probleme cu munițiile critice
O altă problemă urgentă este stocul scăzut de muniții critice din SUA, în special rachete de apărare aeriană. Dacă ar izbucni un conflict cu China, SUA ar putea rămâne fără muniție într-o săptămână. Noul secretar al apărării din SUA va trebui să accelereze producția de rachete avansate, cum ar fi cele anti-navă, aer-sol și aer-aer, și să le echipeze cu tehnologie modernă pentru a le mări raza de acțiune și eficiența.
Pentru a economisi bani, el ar trebui să promoveze contractele la preț fix, astfel încât firmele private să-și asume mai multe riscuri și să folosească propriile fonduri pentru cercetare și dezvoltare, în loc să depindă exclusiv de bugetul public.
Pentru a economisi și a atrage mai multe fonduri, el ar putea reduce personalul civil și militar care lucrează în birourile de conducere, precum Statul Major Comun și Biroul Secretarului Apărării, dar și funcționarii din departamentele dedicate diversității, echității și incluziunii. De asemenea, el poate vinde proprietăți care nu mai sunt utile, cum ar fi terenurile de golf deținute de armată.
O lege din secolul trecut ar putea ajuta în viitor
Congresul SUA ar putea ajuta cerând Departamentului Apărării să respecte o lege din anul 1994, care interzice Casei Albe să cheltuiască bani pentru a dezvolta tehnologii ce pot fi cumpărate deja din sectorul privat. De exemplu, NASA estima că o rachetă Falcon 9 ar fi costat 4 miliarde de dolari dacă ar fi fost produsă de guvern, dar SpaceX a reușit să o construiască cu doar 400 de milioane de dolari. Respectând această lege, Pentagonul ar putea economisi zeci de miliarde de dolari pe an.
Congresul SUA ar putea, de asemenea, să permită Pentagonului să folosească fonduri deja alocate, dar care rămân nefolosite, în valoare de 10-15 miliarde de dolari anual.