Fundația Mondială a Naturii va sesiza Comisia Europeană cu privire la situația pădurilor „protejate” din România
Între timp, Guvernul de la București urmează să trimită proiectul final al Planului Naţional Strategic (PNS) către Comisia Europeană. Acest plan va fi aprobat până la sfârşitul anului.
Potrivit Fundației Mondiale a Naturii (WWF – World Wide Fund for Nature) soarta pădurilor din țara noastră depinde de alocarea fondurilor europene în cadrul PNS, plan ce trebuie să devină operaţional la începutul noului an.
„În lipsa fondurilor, proprietarii care au avut „şansa” să deţină păduri în ariile protejate Natura 2000 sunt abandonaţi de către stat să decidă, pe propria răspundere şi cheltuială, dacă vor şi pot să le protejeze sau nu. Aceştia riscă astfel sancţiuni pentru neimplementarea măsurilor necesare şi pentru nerespectarea interdicţiilor, cum ar fi cele de recoltare a lemnului, prevăzute în planurile de management (…)
Săptămâna trecută a avut loc ultimul grup de lucru pe baza căruia Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va redacta forma finală a PNS, de care depinde viitorul pădurilor pentru următorii 10 ani. Niciuna dintre recomandările Comisiei Europene referitoare la păduri nu a fost inclusă în noul draft.
Din păcate, decizia de alocare a acestor fonduri europene este politică şi este împărţită între mai multe ministere. Programul este gestionat de MADR, care nu are interes direct în conservarea pădurilor, iar Ministerul Mediului, de care aparţin pădurile, nu reuşeşte să facă propuneri convingătoare ca să atragă finanţare.
România urmează acum să trimită proiectul final al PNS către Comisia Europeană, pe care aceasta trebuie să îl aprobe până la sfârşitul anului. WWF va sesiza din nou CE asupra pericolului ce planează asupra pădurilor „protejate” ale României”, susțin activiştii de mediu.
Fundația Mondială a Naturii supraveghează pădurile din România
În prezent, WWF monitorizează cu atenţie acţiunile autorităţilor române legate de protejarea şi gestionarea durabilă a pădurilor din țara noastră, motiv pentru care a fost lansat un SOS pentru salvarea pădurilor din siturile Natura 2000.
„Până acum, în ciuda tuturor eforturilor noastre din ultimii doi ani, autorităţile au refuzat să susţină nevoile de conservare ale pădurilor, fără a aduce vreun argument solid în această direcţie. După ce România a publicat în februarie primul draft al PNS, WWF i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Johannis prin care i-a solicitat să intervină în sprijinul pădurilor.
Mai mult, am trimis o scrisoare şi către Comisia Europeană prin care am propus o serie de măsuri care ar trebui incluse în PNS ca să ne putem proteja pădurile în condiţii sustenabile. Observaţiile pe care CE le-a trimis ulterior României în legătură cu draftul PNS susţin aproape în totalitate măsurile propuse de WWF”, au explicat activiştii de mediu.