Bucuresti, 18 octombrie 2000. Mobifon lanseaza o oferta-bomba. X-Net, providerul de servicii Internet al celebrei companii, permite acces gratuit nelimitat la Internet pentru abonatii Connex, drept rasplata pentru loialitatea clientilor sai. in mai putin de zece zile, numarul de utilizatori ajunge la peste 8.000, conform declaratiilor Mobifon. Ceilalti provideri romini se pregatesc pentru un adevarat scandal, acuzind X-Net de icalcarea Legii concurentei si a Legii telecomunicatiilor.Lansat i var
Bucuresti, 18 octombrie 2000. Mobifon lanseaza o oferta-bomba.
X-Net, providerul de servicii Internet al celebrei companii, permite acces gratuit nelimitat la Internet pentru abonatii Connex, drept rasplata pentru loialitatea clientilor sai. in mai putin de zece zile, numarul de utilizatori ajunge la peste 8.000, conform declaratiilor Mobifon. Ceilalti provideri romini se pregatesc pentru un adevarat scandal, acuzind X-Net de icalcarea Legii concurentei si a Legii telecomunicatiilor.
Lansat i vara anului trecut,
X-Net, providerul de Internet al Mobifon, a totalizat o investitie de peste doua milioane de dolari. Dupa mai mult de un an, numarul abonatilor nu depasea 3.600 de persoane.
„Aceasta oferta a fost lansata i scopul de a rasplati loialitatea abonatilor Connex care au facturile platite la zi. De aceasta oferta pot beneficia doar clientii Connex,” ne declara Cristina Hanganu PR Manager la Mobifon.
Reactia marilor provideri a venit imediat. Luati prin surprindere de oferta X-Net, acestia si-au vazut toate planurile date peste cap. Speriati de faptul ca nu pot face fata unei oferte prelungite de acest gen din partea providerului Mobifon, s-au decis sa reactioneze trimitind citeva sesizari la ANCI si Oficiul Concurentei. Ei sustin, pe de o parte, ca legea prevede ca astfel de oferte nu se pot face decit pe o perioada determinata sau i scopuri promotionale. Pe de alta parte, ei cred ca ceea ce se petrece este o subventionare icrucisata din partea Connex.
Acesta doreste, pe de o parte, sa apara pe piata cu un serviciu i plus fata de ceilalti operatori de telefonie mobila, iar pe de alta parte, sa „sustina” X-Net pina la eliminarea concurentei. Folosirea banilor cistigati de pe o licenta (telefonie vocala) pentru a lansa un alt serviciu pentru care este nevoie de autorizatie este ilegala, spun ei, aspect infirmat de conducerea Mobifon, care tine sa precizeze ca X-Net nu poate fi separat de Connex, acestea fiind parti dintr-o companie care ofera servicii de voce, de transmii de date etc.
X-Net raspunde la aceste atacuri tot prin PR Managerul Cristina Hanganu: „Oferta este determinata de o anumita perioada de timp. Adica, atita timp cit isi pastreaza abonamentul de voce la Connex, persoana beneficiaza si de acces gratis la Internet. Cind persoana renunta la abonamentul de voce, nu are altceva de facut decit sa-si aleaga un alt provider sau sa plateasca abonamentul doar pentru Internet”.
Solicitat pentru a lamuri conflictul, Adrian Dodita, director de cabinet la Consiliul Concurentei, ne-a declarat: „Din punct de vedere concurential, noi nu putem interveni pe piata. Este o piata deschisa concurentei. Grija noastra este ca pe piata sa nu apara monopoluri, itelegeri tacite de control al preturilor etc. Daca una dintre aceste companii limiteaza piata sau are un comportament neconcurential, atunci Oficiul Concurentei poate interveni.”
Connex poate da 50.000 clienti catre X-Net
Momentul ales de X-Net pentru lansarea acestei oferte este cit se poate de bun. La aceasta ora, piata utilizatorilor de Internet este destul de fragmentata. Pe de alta parte, potentialul acestui gen de utilizatori este foarte mare si poate fi stimulat cu astfel de oferte. in cele din urma, poate fi o explozie. Mai mult, conform studiilor, din totalul utilizatorilor de Internet, 95% au un telefon mobil pe una dintre retelele existente la ora actuala.
Luind i calcul si faptul ca majoritatea abonatilor au si un computer si, practic, investitia lor nu se rezuma decit la un simplu modem, totul devine o afacere foarte atragatoare. conform cercetarii facute de Mobifon, 5% din abonatii Connex au acces la Internet, ceea ce iseamna aproximativ 50.000 potentiali clienti ai X-Net i acest moment. in acelasi timp, ISP-ul cu cei mai multi abonati are 25.000 utilizatori, atrasi i citiva ani de activitate.
Daca luam i considerare si faptul ca fiecare provider si-a pregatit oferte cu tarife scazute pentru diferite categorii de utilizatori sau perioade ale zilei, acestea palind i fata noii oferte, pierderea de clienti poate fi intuita pentru ISP-urile care traiesc i mare parte din acest gen de afaceri.
„Numai un exemplu este de ajuns. Cum pot sa ma bat cu Connex, atita timp cit acesta are icasari de 200 milioane dolari pe an, sa spunem, i timp ce toti providerii la un loc depasesc cu putin 11 milioane pe an”, ne spune directorul general al unuia dintre cei mai importanti provideri romini. „Dorim ca ANCI sa-si ia rolul i serios si sa intervina. Mai ales ca aceasta organizatie ar fi trebuit sa se autosesizeze.”
Cine va cistiga din lupta stirnita este dificil de concluzionat. insa trebuie remarcat ca, dupa ani de zile de conflicte, cele mai importante ISP-uri s-au unit itr-o alianta care sa reprezinte drepturile fiecaruia si i acest caz. De asemenea, este bine stiut faptul ca numarul de utilizatori de telefonie mobila depaseste cu mult numarul abonatilor la Internet, aspect ce confera X-Net-ului pirtie libera, i ciuda celor declarate de oficialii Mobifon: „Scopul nostru nu a fost de a creste numarul de abonati X-Net, ci de a oferi un serviciu nou abonatilor nostri”.
Legile incalcate in viziunea ISP-urilor
Legea nr. 21 din 10 aprilie 1996 (Legea concurentei)
Articolul 6. Este interzisa folosirea i mod abuziv a unei pozitii dominante detinute de catre unul sau mai multi agenti economici pe piata romineasca sau pe o parte substantiala a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurentiale, care au ca obiect sau pot avea ca efect afectarea comertului ori
prejudicierea consumatorilor.
Aplicarea, i privinta partenerilor comerciali, a unor conditii inegale la presatii echivalente, provocind i acest fel, unora dintre ei, un dezavantaj i pozitia concurentiala.
Legea Nr. 74 din 12 iulie 1996
(Legea telecomunicatiilor)
Sectiunea a 5-a – Protectia utilizatorilor
Art. 35 – (1) Este interzis titularilor de licenta sa subventioneze tarifele pentru activitatile supuse unei autorizatii sau deschise concurentei cu venitul obtinut din serviciile si retelele care le-au fost acordate prin licenta.