X-Trade Brokers: România, film de groază economic

Situaţia politică din România, care a paralizat activitatea economică şi a amânat discuţiile cuFondul Monetar Internaţional poate degenera până într-acolo încât să asistăm la o explozie a economiei şi o prăbuşire a monedei naţionale, susţin analiştii X-Trade Brokers.„Pentru analişti şi finanţişti, situaţia actuală a României seamănă cu scenariul unui film de groază <>... dacă un asemenea gen ar exista. Criza politică în care se află România de cât

Situaţia politică din România, care a paralizat activitatea economică şi a amânat discuţiile cuFondul Monetar Internaţional poate degenera până într-acolo încât să asistăm la o explozie a economiei şi o prăbuşire a monedei naţionale, susţin analiştii X-Trade Brokers.

„Pentru analişti şi finanţişti, situaţia actuală a României seamănă cu scenariul unui film de groază <>… dacă un asemenea gen ar exista. Criza politică în care se află România de câteva săptămâni a agravat situaţia economică- deja precară- în cel mai nepotivit moment, iar întârzierea sau neacordarea celei de-a treia tranşe a împrumutului FMI va prăbuşi pur şi simplu atât economia României, cât şi moneda naţională, din păcate, pe termen lung”, a afirmat Victor Safta, directorul sucursalei din România a , cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

Anaştii X-Trade Brokers susţin că fără un guvern stabil şi fără un buget pe anul viitor, România este foarte aproape de a pierde următoarea tranşă a împrumutului de la FMI. “Chiar şi în cazul limpezirii apelor pe plan politic, un nou guvern va trebui să formuleze un buget cu un deficit de doar 5,9%, ceea ce nu credem că va fi posibil, având în vedere  cheltuielile estimate pentru următorul an”, se precizează într-o analiză a  X-Trade Brokers.

Efecte în cascadă

Eventuala neacordare a celei de a treia tranşe de la FMI  va determina un efect de avalanşă. Astfel, guvernul va fi nevoit să se împrumute de la băncile comerciale pentru a-şi acoperi cheltuielile. Un asemenea împrumut va conduce la o scădere a cantităţii de bani disponibili pe piaţă, fapt care va determina o creştere a dobânzilor pentru orice fel de împrumut. În plus, agenţiile de rating au fost încă “destul de răbdătoare” cu România, dar este foarte probabil ca întârzierea tranşei FMI să determine scăderea ratingului de ţară, ceea ce va aduce cu sine alte efecte negative: scumpirea împrumuturilor contractate pe pieţe externe, reducerea în constinuare a investiţiilor străine.

 “Scumpirea capitalului ar fi lovitura de graţie pentru economia naţională, care oricum este încă foarte afundată în criză”, susţine Victor Safta. De asemenea, vor fi foarte realiste creşterea inflaţiei şi devalorizarea masivă a Leului, spun analiştii de la X-Trade Brokers. Analizele tehnice realizate de X-Trade Brokers arată că evoluţia cursului de schimb EUR/RON este în continuare încadrată într-un canal de trend ascendent, apropiindu-se de nivelul rezistenţă dat de maximul de la 4.3345 Lei pentru un euro.