Update 2:

Elon Musk a reacționat public la problemele recente ale platformei X (Twitter), afirmând că rețeaua socială este victima unui atac cibernetic de amploare. Musk a anunțat pe X că atacul este încă în desfășurare și implică resurse considerabile. El sugerează că în spatele acestuia se află fie un grup mare și coordonat, fie chiar un stat.

Miliardarul a precizat că platforma se confruntă zilnic cu atacuri cibernetice, dar acest incident este deosebit de puternic și organizat.

„A existat (și încă există) un atac cibernetic masiv împotriva X”, a scris Musk într-un mesaj publicat pe platformă. „Suntem atacați în fiecare zi, dar asta s-a făcut cu multe resurse. Este implicat fie un grup mare, coordonat și/sau o țară”, a adăugat Elon Musk.

Update 1:

Platforma X (fostul Twitter) se confruntă cu probleme majore pentru a treia oară într-o singură zi, utilizatorii raportând din nou dificultăți de accesare și încărcare a site-ului.

Potrivit Downdetector, un site care monitorizează întreruperile serviciilor online, cea mai recentă pană de funcționare a generat zeci de mii de raportări.

  • Prima problemă a avut un impact mai redus, cu aproximativ 21.000 de raportări.
  • A doua întrerupere a fost mult mai severă, ajungând la peste 40.000 de raportări.
  • A treia întrerupere pare să fie cea mai lungă din această serie de probleme.

În timp ce primele două incidente au fost rezolvate relativ rapid, aceasta din urmă pare să dureze mai mult, fără o estimare clară a momentului în care serviciul va fi complet funcțional.

Unii utilizatori speculează că X ar putea fi ținta unor atacuri DDOS (distributed denial-of-service), ceea ce ar explica întreruperile repetate. Această teorie sugerează că inginerii X încearcă să securizeze platforma, însă atacatorii găsesc noi metode de a o perturba.

twitter X
SURSA FOTO: Downdetector

Nicio reacție oficială de la Twitter sau Elon Musk

Deși problemele afectează un număr mare de utilizatori, nicio declarație oficială nu a fost făcută de către contul oficial X, CEO-ul Linda Yaccarino sau proprietarul Elon Musk.

  • Linda Yaccarino a postat ultima dată pe 9 martie.
  • Contul oficial X nu a mai publicat nimic din 7 martie.
  • Elon Musk este activ pe platformă, postând și redistribuind conținut, însă nu a menționat problemele tehnice cu care se confruntă rețeaua sa.

Știrea inițială:

Twitter a căzut! Platforma socială nu funcționează la nivel global

Twitter (acum numit X) a avut o pană majoră la nivel global. Aplicația socială nu au funcționat luni dimineață, pe la ora 12:00, ora României. Utilizatorii nu au putut accesa platforma socială sau vedea postările.

Problemele au fost raportate în mai multe țări. Pe la ora 12:15, serviciul a început să își revină.

Elon Musk va fi audiat sub jurământ despre cumpărarea Twitter

Elon Musk va fi audiat sub jurământ despre cumpărarea Twitter în anul 2022, într-un proces intentat de investitori. Aceștia spun că omul de afaceri a încercat să scadă intenționat prețul acțiunilor înainte de a finaliza achiziția.

Elon Musk
Elon Musk (SURSA FOTO: Dreamstime)

Inițial, avocații lui au refuzat ca el să se prezinte personal, dar în cele din urmă, el a fost de acord să se întâlnească cu avocații investitorilor pe 3 aprilie, la Washington, DC. Omul de afaceri, care a fost recent consilier pentru Donald Trump în legătură cu reducerea cheltuielilor guvernamentale, este implicat în mai multe procese legate de afacerile sale.

Donald Trump
Donald Trump (SURSA FOTO: Facebook, Donald J. Trump)

Investitorii îl acuză că și-a schimbat des poziția despre cumpărarea Twitter și că, prin criticile publice la adresa companiei, a creat incertitudine, ceea ce a dus la scăderea prețului acțiunilor. Acest lucru i-ar fi afectat pe investitori, dar l-ar fi ajutat pe Elon Musk în negocieri.

În final, el a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, după ce a fost dat în judecată pentru încercarea de a renunța la tranzacție. Ulterior, a schimbat numele companiei în X Corp.

Comisia SUA pentru valori mobiliare l-a dat în judecată pe Musk

În decembrie 2023, un judecător din San Francisco a respins cererea lui Elon Musk de a anula procesul, spunând că declarațiile sale au indus în eroare și nu au reflectat realitatea.

În ianuarie 2025, Comisia SUA pentru valori mobiliare l-a dat în judecată pe Elon Musk, acuzându-l că nu a anunțat la timp că își mărea participația la Twitter înainte de a o cumpăra. Autoritățile spun că el a cumpărat acțiuni la un preț mai mic decât valoarea reală, iar acest lucru i-a făcut pe unii investitori să vândă prea devreme, pierzând în total peste 150 de milioane de dolari.