Şi-a revenit Bursa, sau mai e de aşteptat?

Zilele de 21, 25 şi 26 februarie, când Bursa a înregistrat creşteri susţinute, au dat investitorilor speranţe pentru un nou trend ascendent. Să fie oare întemeiate aceste speranţe? Opinia care predomină în piaţă este că deocamdată nu putem vorbi de începutul unui trend ascendent al Bursei, care să contrabalanseze scăderile puternice din prima parte a anului. Iar despre atingerea preţurilor de la începutul anului, şi mai ales a celor din mijlocul lui 2007, nici nu se

Zilele de 21, 25 şi 26 februarie, când Bursa a înregistrat creşteri susţinute, au dat investitorilor speranţe pentru un nou trend ascendent. Să fie oare întemeiate aceste speranţe?

Opinia care predomină în piaţă este că deocamdată nu putem vorbi de începutul unui trend ascendent al Bursei, care să contrabalanseze scăderile puternice din prima parte a anului. Iar despre atingerea preţurilor de la începutul anului, şi mai ales a celor din mijlocul lui 2007, nici nu se pune problema în următoarele luni.

„Cred că aprecierile semnificative de la începutul săptămânii sunt nişte corecţii la scăderile înregistrate de la începutul anului, pe fondul întăririi convingerii că acţiunile au ajuns la niveluri de preţ foarte atractive şi a revenirii burselor externe“, este de părere Marian Lupu, directorul general adjunct al Estinvest. El este completat de Andreea Ciobanu, şefa departamentului de analiză de la Intercapital Invest, care se îndoieşte de faptul că „în acest moment se poate vorbi de o reluare a unui trend de creştere, pentru că factorii ce au generat până acum scăderea încă sunt în atenţia investitorilor. Mă refer aici la cei de ordin macroeconomic, dar mai ales la contextul internaţional şi la problemele cu care se confruntă în prezent marile economii ale lumii“.

Motivul care a determinat aceste creşteri este, din câte se pare, reintrarea pe piaţă a unora dintre investitorii străini, după ce aceştia au observat că acţiunile româneşti au înregistrat cele mai mari scăderi din regiune, ajungând la preţuri destul de atractive pe termen mediu şi lung.

Există în piaţă şi voci care susţin că acesta este începutul unei creşteri mai importante. „Cred că reprezintă începutul unui nou trend ascendent, cel puţin pe termen mediu (câteva săptămâni sau luni)“, afirmă Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. „Mă aştept ca acest nou trend să aibă o evoluţie mai lentă, în pofida începutului furtunos, şi să fie destul de frecvent întrerupt de corecţii temporare“, adaugă el.

Veştile pentru cei care au avut proasta inspiraţie să cumpere acţiuni la sfârşitul anului trecut, mizând pe tradiţionala creştere de început de an, nu sunt printre cele mai bune. Cel mai optimist dintre analiştii şi brokerii chestionaţi de Capital, Iulian Panait, consideră că preţurile plătite atunci ar putea fi atinse de-abia peste circa două luni, la sfârşitul lui aprilie, iar pentru ca acţiunile achiziţionate la sfârşitul lui decembrie să aducă şi un profit va fi nevoie chiar de o perioadă ceva mai mare de aşteptare.

Există însă şi păreri mai puţin optimiste. „Depinde cel mai mult de cum vor evolua şi pieţele străine, de evoluţia indicatorilor macroeconomici de la noi şi de reîndreptarea atenţiei investitorilor străini către bursa noastră. Dacă toţi aceşti factori vor fi pozitivi, este posibil ca, în a doua parte a anului, indicii bursieri să atingă nivelul de la începutul anului“, consideră Marian Lupu, care vede la acţiunile din domeniul financiar cele mai mari şanse de a reveni mai rapid la valori ridicate.

Maximele istorice se află încă la ani-lumină

Dacă estimarea momentului în care acţiunile ar putea ajunge la preţurile de la începutul anului porneşte din aprilie-mai şi ajunge spre sfârşitul anului, cele legate de momentul când se va ajunge din nou la maximele din vara lui 2007 depăşesc în general un an.

„După scăderi de 30% într-o lună şi jumătate şi o creştere de aproape 10% în numai câteva zile, orice scenariu poate fi plauzibil. Contează însă situaţia economică şi mai ales financiară internaţională, de aceasta depinzând prezenţa fondurilor străine în România“, spune Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului de analiză al KD Capital Management. „Dacă va avea loc o recesiune mondială de mai mulţi ani, atunci este imposibil de estimat perioada. Dacă situaţia internaţională se va ameliora în a doua parte a anului, cred că un portofoliu constituit la jumătatea anului trecut ar putea ajunge pe profit în prima parte a lui 2009“, apreciază el.

Deocamdată, creşterile abrupte înregistrate în câteva şedinţe de tranzacţionare recente nu au avut continuitate, acestea fiind urmate de câteva zile cu scăderi în jurul a 1%-1,5%. Iar în clipa de faţă, probabil cea mai bună concluzie a ultimelor evoluţii este sfatul dat de şefa departamentului de analiză de la Intercapital, Andreea Ciobanu: „Momentan, prudenţa este cel mai bun sfat pentru un investitor“.

BET Chiar dacă şi-a mai revenit în ultimele şedinţe, BET este departe de maximul de 10.813 puncte, înregistrat la sfârşitul lui iulie 2007. Pe 18 februarie, BET era cu 34% mai jos faţă de maximul istoric.