Românii care muncesc de dimineaţa până seara nu prea mai au chef, când ajung acasă, să se uite la televizor. Programele televiziunilor noastre sunt cele mai bune somnifere. Traian Băsescu pare un om odihnit şi fără griji. Singura sa preocupare din ultima vreme este să-şi contreze adversarii. Îi urmăreşte mai ales la televizor. Şi, ca orice jucător (valid şi în formă), nu ezită să intre pe „teren“. Ar fi nedrept să ni-l închipuim pe Traian Băsescu cum iese din baie, în pijama, ştergându-şi urechea cu un beţişor igienic şi, auzindu-l pe Ion Cristoiu, îşi caută panicat mobilul ca să sune la „Sinteza zilei“ şi să pună capăt aiurelilor, cu pretenţii de analize competente, ale ziaristului. Ar fi un exerciţiu inutil să ni-l imaginăm pe preşedinte cum mănâncă, istovit de stresul de peste zi, un compot de vişine în bucătărie şi, brusc, cât pe ce să-i rămână un sâmbure în gât!, este chemat fuga-fuga de soţie în faţa televizorului ca să-l vadă pe Tăriceanu, cu figura de european şi papionul legat la gât, cum minte în talk-show-ul de la postul public. Ar fi nedrept şi inutil! Ştim, totuşi, că în emisiunea lui Liviu Mihaiu de săptămâna trecută, preşedintele a sunat, ca orice cetăţean, la numărul afişat pe ecran şi a întrebat-o pe operatoare dacă poate intra în direct. Ce-a urmat, numai la OTV se poate vedea, zilnic. În fond, cuplul Tăriceanu-Băsescu a arătat că face aceleaşi parale ca Bahmuţeanu-Zăvoranu sau Vadim-Becali. Mahalaua a făcut, iarăşi, rating.

Obiceiul de a intra în direct şi nepoftit arată că preşedintele trăieşte fără grija zilei de mâine sau fără să fie măcar preocupat (dacă nu chinuit) de problemele cu adevărat importante ale ţării. Afacerea lui Băsescu nu pare să fie România, ci răfuiala fără sfârşit cu Tăriceanu, Geoană, parlamentarii, grupurile de interese şi mogulii presei. Comportamentul de telespectator iritat nu figurează pe eticheta unui preşedinte de ţară. Nu l-am auzit vreodată pe George W. Bush să sune la CNN şi să-l pună live la punct pe un senator democrat, sau pe preşedintele Jacques Chirac să dea buzna la un talk-show pe TF1.

Constituţional, Traian Băsescu poate să-şi „exercite“ cu disperare dreptul de a trăi cu telecomanda într-o mână şi cu telefonul în cealaltă. Numai că, în această ipostază, n-ar fi exclus ca într-o emisiune matinală de genul: „Pentru a câştiga Marele Premiu, sună acum şi ghiceşte cuvântul din cinci litere care începe cu F şi se termină cu A!“, să-i recunoaştem vocea victorioasă: FLOTA!