Cercetătorii de la Xerox au găsit o metodă de a imprima circuitele electronice pe suporturi textile, din plastic sau film, mai durabile şi mai puţin costisitoare decât cele de silicon folosite până acum.
Această metodă are la bază „cerneala cu argint” (silver ink) şi conferă inteligenţă unor produse precum cutiile de medicamente, care pot urmări şi afişa câte pastile au fost deja utilizate într-un tratament. În plus, permite producerea ecranelor sau tastaturilor flexibile, care pot fi rulate pentru a intra într-o servietă, afişajelor frecvenţei radio, cititoarelor electronice flexibile şi uşoare, senzorilor de identificare, celulelor solare sau altor noi aplicaţii electronice.
„De mulţi ani cercetătorii din industrie au căutat metode ieftine de producere a circuitelor din plastic”, spune Paul Smith, Manager de laborator la Centrul Xerox de Cercetare din Canada. „Am reuşit să găsim «glonţul de argint», care poate transforma în realitate jocurile şi hainele electronice ieftine. Această descoperire ne oferă posibilitatea să imprimăm circuite electronice pe o gamă mai largă de suporturi, la preţuri foarte scăzute”, completează Smith.
Costuri de producţie reduse
Până acum, producţia de masă a aparatelor electronice ieftine a fost împiedicată de costurile de producţie ridicate ale circuitelor din „pastilele” de siliciu. Metoda de imprimare la rece, cu cerneală de argint, răstoarnă toţi parametrii existenţi, reducând considerabil costurile de producţie. În următoarea perioadă, ca parte a iniţiativelor de comercializare a acestei tehnologii, Xerox caută activ producători şi dezvoltatori interesaţi, pentru a le oferi mostre de materiale imprimate pentru teste şi evaluări.
Circuitele integrate sunt compuse din trei elemente – un semiconductor, un conductor şi un element dielectric, fiind produse la momentul actual în fabrici specializate, la preţuri ridicate. Prin crearea cernelii cu argint pentru imprimarea conductorilor, Xerox a dezvoltat toate cele trei materiale necesare imprimării circuitelor din plastic.
Utilizând tehnologia Xerox, circuitele pot fi imprimate exact ca şi documentele cu alimentare continuă, fără restricţiile din fabricile de circuite de siliciu. În plus, cercetătorii au îmbunătăţit compoziţia cernelii semiconductoare descoperite iniţial, prin alinierea precisă a moleculelor de cerneală, astfel încât să crească gradul de acurateţe în procesul de transfer al electricităţii.
SURSA: XEROX