Compania Xerox a obţinut anul trecut 706 brevete de invenţie în Statele Unite ale Americii, cu 16% mai multe comparativ cu 2008. Această performanţă plasează Xerox în topul primelor 25 de companii care au primit în 2009 brevete pentru tehnologiile dezvoltate.

Brevetele acordate Xerox în 2009 sunt pentru tehnologiile dezvoltate în centrul de cercetare PARC (Palo Alto Research Center) şi la divizia producătoare de software, XMPie. Multe dintre tehnologiile brevetate se regăsesc deja în noile produse, soluţii şi servicii Xerox, iar o parte dintre ele vor sta la baza viitoarelor pachete de soluţii.

„Este esenţial pentru succesul clienţilor noştri ca noi să inovăm continuu”, spune Sophie Vandebroek, Xerox Chief Technology Office şi Preşedinte al Xerox Innovation Group. „Peste 2.400 de foşti sau actuali angajaţi ai centrului de cercetare au primit de cel puţin cinci ori brevete pentru tehnologiile pe care le-au inventat, ceea ce reprezintă pentru noi o realizare extraordinară”, completează Vandebroek.

Un exemplu al inovaţiei Xerox este seria de multifuncţionale ColorQube 9200, care include un set de tehnologii în spatele cărora se află 361 de brevete. Lansate recent şi în România, aceste echipamente utilizează rezerve de cerneală solidă – în locul tradiţionalelor cartuşe de plastic cu toner. Acest lucru reduce cu până la 90% cantitatea reziduurilor rezultate. În plus, costurile de imprimare color pentru o companie scad cu până la 62%, comparativ cu cele generate de multifuncţionalele laser din aceeaşi clasă.

Fuji Xerox, 425 de brevete în SUA

Fuji Xerox Co. Ltd., compania rezultată din fuziunea Xerox şi Fuji în Japonia, a obţinut, la rândul ei, 425 de brevete în SUA, cu 28% mai multe decât în 2008. Astfel, întregul grup Xerox a primit în total 1.131 de brevete, realizare care ar plasa compania pe locul 12 în lume din acest punct de vedere. Însă, brevetele Xerox Fuji nu au fost incluse în clasamentul efectuat de IFI Patent Intelligence, instituţia de analiză a brevetelor obţinute în SUA.

Împreună, Xerox şi Fuji Xerox investesc anual 1,5 miliarde de dolari în cercetare, dezvoltare şi tehnologie. Investiţiile din 2009 acoperă un număr semnificativ de domenii, de la nanotehnologie şi sinteza materialelor, până la sisteme de control, software şi tehnologii de tip „smart document”.

Xerox a obţinut aproximativ 55.000 de brevete de la înfiinţare până în prezent.

SURSA: Xerox