Preşedintele chinez Xi Jinping, care este şi secretar general al Partidului Comunist Chinez (PCCh), a avertizat miercuri, într-un discurs pronunţat la o sesiune de studiu a partidului unic, că ţara asiatică se va confrunta „inevitabil” cu „furtuni periculoase”, într-un context de puternice tensiuni cu SUA.
Modernizarea chineză prezintă riscuri și provocări
În discursul său, Xi a recunoscut că „modernizarea chineză, care este un proiect care nu are precedent, se va confrunta inevitabil cu tot felul de riscuri, provocări, dificultăţi şi inclusiv furtuni periculoase, dintre care pe unele le putem anticipa, dar pe altele nu”.
Xi a vorbit despre „spiritul de luptă neîmblânzit al PCCh” cu scopul „de a deschide noi orizonturi pentru cauza noastră”, transmite EFE., potrivit Agerpres.
Preşedintele Chinei a subliniat că gigantul asiatic are „propriul său model de dezvoltare” care „evită mitul că modernizarea echivalează cu occidentalizarea”.
Totodată, Xi a cerut partidului „eforturi pentru a obţine o mai mare eficienţă decât cea a capitalismului, menţinându-se în acelaşi timp în mod eficace echitatea în cadrul societăţii”.
Xi a menţionat totodată că gigantul asiatic se va confrunta cu „provocări globale” într-un moment în care Beijingul dă asigurări că şi sistemul socialist este „o democraţie funcţională”, chiar mai bună decât în ţările occidentale, pe care le consideră a fi în declin.
Primele declarații ale lui Xi Jinping după incidentul cu SUA
EFE notează că acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Xi de la episodul cu presupusul balon spion chinez care a survolat spaţiul aerian al SUA şi care a provocat o nouă criză politică între cele două puteri şi a distrus orice tentativă de detensionare, într-un climat de neîncredere reciprocă tot mai mare.
Este totodată prima reuniune de lucru la care asistă cei mai noi membri ai biroului politic al PCCh, aleşi la cel de-al XX-lea Congres al partidului, din octombrie 2022, şi la care Xi a obţinut un al treilea mandat de secretar general.
Ceremonia de deschidere a reuniunii a fost prezidată de Li Qiang, care în martie, la reuniunea anuală a Adunării Naţionale Populare (ANP, parlamentul chinez), urmează să fie desemnat prim-ministru, înlocuindu-l pe actualul ocupant al postului, Li Keqiang.