Președintele chinez, Xi Jinping, a acuzat statele care „fac pe șefii” și amestecul lor în afacerile interne ale altora”, potrivit Axios.
„Oricât de puternică ar deveni, China nu va căuta niciodată hegemonie, expansiune sau o sferă de influență. Și nici nu se va angaja vreodată într-o cursă a înarmărilor”, a declarat Xi Jinping la Forumul Boao pentru Asia.
Președintele chinez a mai spus că „afacerile internaționale ar trebui să fie conduse prin negocieri și discuții, iar viitorul destin al lumii ar trebui să fie decis de toate țările”.
„Una sau câteva țări nu ar trebui să impună regulile lor altora, iar lumea nu ar trebui să fie condusă de unilateralismul câtorva țări”, a continuat liderul chinez. El a avertizat că „orice efort de construire a barierelor și de decuplare funcționează în conformitate cu principiile economice și de piață și ar dăuna altora”.
Referirea sa la „bariere” este o aluzie la îngrijorarea că tensiunile SUA-China legate de securitate și tehnologie ar putea „împărți industriile și piețele în sfere separate, mai puțin productive, cu standarde incompatibile”, notează AP.
De asemenea, unele dintre comentariile lui Xi contrastează puternic cu acțiunile guvernului de la Beijing. Care și-a consolidat prezența militară în Marea Chinei de Sud, încearcând să revendice teritorii recunoscute ca făcând parte din alte țări. Cea mai mare dovadă:
amenințările la adresa Taiwanului, inclusiv trimiterea de avioane militare chineze în spațiul aerian al insulei.
Cheltuielile militare ale Chinei sunt, ca mărime, pe locul doi, după SUA, amintește AP. Beijingul dezvoltă rachete balistice, submarine, avioane de luptă stealth și alte arme pentru a-și extinde aria de acoperire militară.
Xi Jinping urmează să participe la summitul climei, organizat de Casa Albă, care va începe joi.