Și o amenințare directă la adresa SUA, care trebuie să se aștepte la o agresivitate chineză în toate domeniile, scrie într-o analiză publicația NationalInterest.

China comunistă își ține anual „cele două sesiuni”, în timpul cărora membrii celor două organisme politice principale ale Partidului Comunist Chinez se adună la Beijing pentru a parafa noile politici stabilite de partid.

Agenda acestui an este deosebit de importantă. PCC își va formaliza următoarele acțiuni pentru a-și atinge „cel de-al doilea obiectiv cincinal”. Adică ceea ce speră să realizeze în anii următori.

Înainte de „cele două sesiuni”, liderul partidului PCC, Xi Jinping, a anunțat că țara a atins „primul obiectiv cincinal”, care a fost „construirea completă a unei societăți moderat prospere” și încetarea oficială a sărăciei.

„Am terminat sarcina dificilă de eradicare a sărăciei și am creat un miracol care va intra în istorie”, s-a lăudat Xi, în ciuda faptului că țara are șase sute de milioane de oameni care trăiesc cu un venit lunar de o mie de yuani (140 dolari).

Un motiv sucficient ca vocile PCC să-l salute pe Xi ca pe un erou, responsabil pentru „realizarea visului chinezesc de întinerire a națiunii chineze”.

Primul obiectiv centenar al PCC este strâns legat de sărbătorirea în acest an a 100 de ani de la înființarea partidului. Anunțul este conceput, în primul rînd, pentru a conferi PCC auto-justificare pentru a conduce și a asupri poporul chinez în așa numitul „socialism cu caracteristici chineze”.

În al doilea rând, pentru a susține măreția liderului și a partidului într-un moment în care se presupune că economia Chinei își revine rapid în urma pandemiei, în timp ce restul lumii continuă să lupte. Aceste măsuri servesc la legitimarea și justificarea guvernării dictatoriale a lui Xi.

Xi va veni acum cu un plan și mai ambițios, care a fost decis în octombrie 2020, la cea de-a cincea sesiune plenară a CC al PCC, pentru a face din China o „mare țară socialistă modernă” până la mijlocul sec. XXI. Acest nou plan este împărțit în două etape.

Prima etapă, din 2020 până în 2035, este practic realizarea modernizării socialiste. Din 2035 până în 2049, centenarul fondării Republicii Populare Chineze, pentru a transforma China într-o „mare țară socialistă modernă”.

În prima etapă, „puterea economică și tehnologică a Chinei și puterea națională compozită vor crește semnificativ. Se va face un nou pas în creșterea economiei și a venitului pe cap de locuitor al celor din mediul urban și rural.

Realizând progrese majore în tehnologiile de bază în domenii-cheie, China va deveni un lider global în inovație. În cea de-a doua etapă, China va fi o mare țară socialistă modernă, „prosperă, puternică, democratică, avansată din punct de vedere cultural, armonioasă și frumoasă”.

În spatele discursului pompos al PCC se află însă adevăratele obiective strategice: maximizarea puterii și a influenței globale a Chinei, depășirea economiei SUA în următorii 15 ani. Iar aici este vorba de învingerea Occidentului în dezvoltarea și implementarea tehnologică și depășirea SUA în toate domeniile, în special în ceea ce privește forța militară.

Deși liderii anteriori ai PCC au pus în mișcare cele două obiective strategice centenare, Xi a accelerat procesul și calendarul.

Xi Jinping susține în mod explicit că „SUA sunt cea mai mare amenințare la adresa dezvoltării și securității țării noastre”. El susține că „tendința este că Estul crește în timp ce Occidentul vine în jos, lucru demonstrat de „guvernarea ordonată a Chinei și haosul Occidentului”. Astfel, pentru Xi, PCC are o oportunitate strategică de care trebuie să profite acum.

În ciuda retoricii PCC cu privire la dezvoltarea economică, adevăratul obiectiv este securitatea regimului. Creșterea economică continuă îi va spori legitimitatea și îi va permite să dețină puterea oferind lumii un nou model de guvernanță.

Oficialii comuniști urmează retorica lui Xi în catalogarea SUA drept inamicul numărul unu al regimului, atacând constant America sub acuzația că blochează China să devină o mare putere mondială.

Sub pretextul consolidării securității regimului, Xi a impus și noi măsuri pentru a întări controlul politic al PCC asupra Hong Kong-ului. Pentru prima dată, descrierea tradițională „o țară-două-sisteme” nu mai este menționată în cele două sesiuni.

Astfel, China este pe cale să desființeze sistemul electoral din Hong Kong. Oricine critică PCC și pledează pentru votul universal va fi descalificat pentru a candida la legislatura din Hong Kong.

Iar promisiunea că „sistemul și politicile socialiste chineze nu se vor aplica în Hong Kong”, și că „sistemul capitalist și modul de viață anterior vor rămâne neschimbate”, se dovedește acum o mare înșelăciune.

Cel mai alarmant este că agenda de extindere a Chinei pentru 2035 include un plan de anexare a Taiwanului sub masca unei cooperări mai mari.