Xi Jinping va găzdui Summitul China-Asia Centrală

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va găzdui, săptămâna viitoare, Summitul China-Asia Centrală, la care vor participa liderii celor cinci foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Turkmenistan, într-un moment în care China îşi întăreşte influenţa asupra acestei regiuni aflate istoric sub influenţa Rusiei.

Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe din China, Summitul China-Asia Centrală se va desfășura pe data de 18-19 mai 2023 în oraşul chinezesc Xi’an, punct de plecare al vechiului Drum al Mătăsii. Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Turkmenistan au fost invitate de Guvernul de la Beijing să facă parte din „Noile drumuri ale mătăsii”, un mare proiect de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare, iniţiat de China.

Potrivit agenției de presă AFP, Guvernul de la Beijing a mai oferit informații despre acest summit, dar, până acum, presa internațională nu a cunoscut datele exacte.

Rusia își pierde influența în Asia Centrală din cauza războiului din Ucraina

Potrivit sursei citate anterior, Rusia, care consideră Asia Centrală zona sa de interes de la jumătatea secolului al XIX-lea, îşi vede acum şi aliaţii tradiţionali regionali atraşi de China, Turcia şi statele occidentale, tendinţă ce s-a declanșat după ce a început războiul din Ucraina, chiar dacă Guvernul de la Moscova își păstrează puternice pârghii de influenţă în zona respectivă.

Influenţa tot mai mare a Chinei în această regiune generează, însă, o oarecare neîncredere în rândul populaţiei, în special în Kîrgîzstan şi în Kazahstan, unul dintre motive fiind represiunea Chinei împotriva uigurilor (etnie majoritar musulmană ce provine tot din Asia Centrală) în provincia Xinjian.

Aliații economici ai SUA se îndepărtează de economia americană

Potrivit unui analize realizată de FoxNews, niciodată nu a fost mai important ca acum ca Statele Unite ale Americii să își îndrepte atenția către China și ambițiile ei în ceea ce privește economia mondială. Prin ultimele acțiuni, Partidul Comunist Chinez (PCC) încearcă să facă din rupia indiană o monedă pentru țările BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud. Dacă se va întâmpla așa ceva, economia SUA va fi devastată, India va fi afectată, iar China va prelua puterea.

PCC a purtat „un război Wei Chi” ani de zile cu SUA, adică un război de „încercuire”, care implică stabilirea unor planuri strategice pe termen lung pentru a câștiga putere asupra adversarilor, mai degrabă decât implicarea într-un conflict deschis, dar care poate fi la fel de mortal.

În martie 2023, China și Brazilia au încheiat un acord comercial pentru a renunța la dolarul american, iar țările BRICS au anunțat crearea unei noi monede, eliminând efectiv dolarul american din comerțul pe care îl au.

Chiar și aliații  economici ai SUA se îndepărtează acum de economia americanî, luând în calcul o alternativă mai bună la o devalorizare rapidă a dolarului american. De exemplu, Franța a încheiat acorduri cu ​​China în yuani, în timp ce premierul din Malaesia, Anwar Ibrahim, a afirmat că nu există niciun motiv pentru a continua să se bazeze pe dolarul american.