Xi Jinping se află deja la Paris şi se va întâlni astăzi cu Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a ajuns duminică, 5 mai, la Paris. Este prima vizită pe care o efectuează în Europa din 2019 încoace.
Xi Jinping și-a planificat turneul în mod meticulos pentru a menține un echilibru diplomatic. După vizita de stat în Franța, unde presiunea pentru a exercita influență asupra Rusiei a fost constantă, urmează să viziteze Serbia și Ungaria, două țări care păstrează relații strânse cu Moscova, notează jurnaliştii France Presse.
La rândul său, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat luni, 6 mai, că va pleda pentru o concurență „echitabilă” în cadrul întâlnirii sale cu președintele Xi Jinping din Paris.
„Trebuie să acţionăm pentru a ne asigura că concurenţa este echitabilă şi nedistorsionată. (…)
China produce în prezent, cu subvenţii masive, mai mult decât vinde din cauza cererii sale interne slabe. Acest lucru duce la o ofertă excesivă de produse chineze subvenţionate, cum ar fi vehiculele electrice şi oţelul, ceea ce duce la comerţ neloial”, a explicat von der Leyen.
Ea se va întâlni astăzi cu preşedintele Xi Jinping, alături de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.
„Europa nu poate accepta astfel de practici care distorsionează piaţa şi care ar putea duce la dezindustrializare în Europa”, a adăugat Ursula von der Leyen.
Diferendele comerciale dintre China şi UE nu sunt deloc uşor de soluţionat
Şefa Comisiei Europene mai spune că actualele dezechilibre în ceea ce priveşte accesul pe pieţe nu sunt durabile şi trebuie corectate. Acest punct de vedere a fost deja prezentat şi cu alte ocazii preşedintelui Chinei.
Emmanuel Macron a recunoscut duminică, într-un interviu pentru La Tribune, că europenii „nu sunt unanimi” în privinţa strategiei de adoptat, deoarece, a spus el, „unii actori încă văd China în esenţă ca pe o piaţă de desfacere”, în timp ce aceasta „exportă masiv în Europa”.
Există numeroase tensiuni în domeniul comercial între Bruxelles și Beijing. Uniunea Europeană se confruntă cu amenințarea de a fi prinsă într-un conflict între economia americană și cea chineză, care beneficiază de sprijin masiv din partea autorităților publice.
Ca răspuns, UE a intensificat anchetele asupra subvențiilor acordate de statul chinez în diverse sectoare industriale, cu accent pe domeniul vehiculelor electrice, suspectate de practici de concurență neloială. În schimb, la Beijing, aceste măsuri, considerate „protecționiste”, nu sunt privite cu ochi buni.