Semne bune pentru PIB-ul pe 2011

Semnele pentru dinamica PIB-ului Romaniei în trimestrul al treilea dau motive de optimism. Producția industrială a cunoscut o creștere de 7,4% în august 2011 față de 2010, avansul lunar fiind de 1,9%. Tendința ultimelor luni a fost de accelerare a creșterilor, deși suntem la mare distanță de ritmurile de două cifre din prima parte a anului. Consumul rămâne însă modest, după cum o arată și contractia producției bunurilor de folosință îndelungată cu 2,9%, cea mai slabă performanță în interiorul grupelor industriale. Agricultura va avea o contribuție în creștere la producția totală a țării, atingand aproximativ 8% din PIB, fiind sprijinită de cotațiile mai ridicate ale mărfurilor agricole pe bursele internaționale, dar și de volumul recoltei. Astfel. se conturează scenariul unui avans al PIB-ului în 2011, încadrat în zona nivelului de 1,6% estimat la inceputul anului.

Provocări pentru creşterea economică din 2012
 
Economia Romîniei are în față multiple provocări. Ajustarea așteptărilor pentru economia europeana, de care România este strâns legată prin canale financiare și comerciale, a dus la revizuirea opiniilor privind performanâa economiei autohtone în 2012.
"FMI și-a redus aproape la jumătate expectațiile pentru 2012 în contextul încetinirii marcate a economiei europene. Creșterea de 2% poate fi realizată, dar nu se poate obtine fără un efort susținut din partea României", a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers.
O creștere mai modestă a economiei se traduce în venituri mai reduse la bugetul de stat, facând necesare măsuri suplimentare de majorări de taxe sau reduceri de cheltuieli pentru a obține un raport deficit public în PIB egal cu cel din scenariul inițial. România a reușit în ultimii ani să se poziționeze mai bine în regiune datorită vointei de a implementa ajustări fiscale dureroase, ferindu-ne de retrageri panicarde de capital.

Evitarea derapajelor, într-un context internaţional tensionat

"Stabilitatea relativă a Leului a ilustrat percețtia mai bună a investitorilor străini și a reprezentat un mare avantaj în vremuri agitate. Răspunsul european la criza datoriilor pare a începe să multumească piețele, dar nu există o soluție perfectă care să îndepărteze pericolul încetinirii economiei globale. Marea provocare o va constitui în Romania evitarea derapajelor într-un an electoral, când tentația este importantă. Polticile publice trebuie să vizeze reducerea risipei și eficientizarea activității companiilor de stat, împreuna cu accelerarea cheltuielilor de infrastructură care aduc beneficii pe termen lung. Tendința de ansamblu de limitare a deficitului înspre ținta de 3% din PIB trebuie să continue pentru a putea beneficia în continuare de încrederea piețelor. În acest fel s-ar putea obține o revenire pe termen lung către un ritm de creștere superior celui de aproximativ 2% estimat pentru 2012", a precizat Victor Safta.