Scăderea preţului petrolului cu 7,44% de la maximul anului (128,36 dolari/baril, nivel atins pe 1 martie), până la cotaţia marcată vineri la închiderea burselor poate fi explicată atât prin relaxarea investitorilor în privinţa riscurilor escaladării conflictului din Iran, cât şi prin prisma semnalelor nefavorabile privind economia globală.
Dincolo de orizontul actual dominat de pesimism în privinţa preţului petrolului, pentru lunile următoare se profilează evenimente cu potenţial de apreciere a preţului acestuia. Ca răspuns la o rată a şomajului care refuză să coboare sub 8% în SUA, Fed ar putea decide să injecteze din nou lichidităţi în economie, în ciuda opoziţiei unora dintre membrii Consiliului de Politică Monetară. Această abordare ar stimula percepţia unei inflaţii viitoare, sporind astfel apetitul pentru mărfuri în general şi pentru petrol în special.
Influenţe pe piaţa petrolului
Pe de altă parte, la jumătatea acestui an devine valabil embargoul european impus exporturilor de petrol din Iran. Chiar dacă Arabia Saudită creşte producţia pentru a acoperi locul liber lăsat de Iran, aceasta înseamnă o diminuare masivă a capacităţii de rezervă, iar piaţa ar fi mult mai sensibilă la întreruperi de alimentare cu petrol dinspre Irak, Marea Nordului sau Nigeria, de exemplu.
„Pentru moment, consumatorii de carburanţi pot răsufla uşuraţi; în lunile următoare însă, riscul unor evenimente geopolitice imprevizibile, în primul rând în Iran, nu este înlăturat, cum nici politica monetară a Fed nu poate fi ignorată ca factor de apreciere a preţului petrolului”, a precizat Claudia Cazacu, analist-șef al sucursalei din România a X-Trade Brokers.
În acelaşi timp, fluctuaţiile în piaţa futures americană ar putea fi amplificate în viitor de un nou proiect de regulament propus de către Preşedintele Barack Obama, care ar viza limitarea activităţii speculatorilor pe piaţa de petrol.
"Proiectul preşedintelui Obama încearcă să limiteze accesul speculatorilor pe piaţa petrolului, inclusiv prin mărirea sumelor depuse drept garanţie pentru a putea tranzacţiona, în ideea reducerii speculaţiilor care au scumpit la începutul acestui an cotaţia barilului de ţiţei. Rezultatul însă ar putea să nu fie cel aşteptat, ci dimpotrivă, absenţa speculatorilor din piaţă ar putea reduce lichiditatea pieţei, mărind variaţiile preţului în situaţia unor evenimente neaşteptate", a arătat Cazacu.
Cum se justifică ieftinirea
În ceea ce priveşte România, de la 1 martie (când petrolul a atins maximul de preţ pe acest an) şi până vinerea trecută, leul a pierdut 1,41% în faţa dolarului American, moneda în care este cotat petrolul. "Ţinând seama de deprecierea monedei naţionale şi de scăderea de 7,44% a preţului petrolului, pare logică o ieftinire a carburanţilor de aproximativ 6% în cazul unei transmisii integrale a mişcărilor de piaţă în aritmetica preţurilor <la pompă>, al cărei efect ar trebui să fie vizibil într-un orizont de câteva săptămâni", a precizat Claudiu Cazacu.
Benzina ar trebui să fie mai ieftină cu 6%. Vor ţine benzinarii la preţ?
23 aprilie 2012, 17:36
Ultima modificare în 23 aprilie 2012, 20:36
O ieftinirea cu 6% a carburanţilor este „aritmetic” justificată în România, ţinând cont de scăderea preţului petrolului şi paritatea dolar/leu, spun analiştii X-Trade Brokers.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cel mai mare McDonald’s din lume va avea 1.500 de locuri. Vezi unde se va deschide
- Spectrul blocării fondurilor europene, o ameninţare îndepărtată pe moment pentru România
- Ungureanu: Conform promisiunilor constructorilor, autostrada Bucureşti–Ploieşti va fi deschisă circulaţiei pe 15 mai
- Descoperire arheologică pe traseul autostrăzii Orăştie-Sibiu
- Producătorii de fake-uri au invadat India
- Miliardarul Donald Trump vrea să ridice un turn cu 47 de etaje în Georgia
- De Sf. Gheorghe, BNR lansează monedă aniversară din argint pentru aniversarea MAE
- Predicție Volkswagen: Rusia va depăși Germania și va deveni cea mai importantă piață auto din Europa!
- Reforme ”ambițioase” în zona euro pentru ameliorarea perspectivelor de creştere economică
- Radu Ghețea: Dobânzile la creditele în lei pentru companii pot cădea sub 9%