Potrivit unei analize realizată de către XTB Polonia, companie de investiții listată pe Bursa de la Varșovia, băncile, mineritul și agricultura vor avea cel mai mult de câștigat în urma încheierii războiului din Ucraina. Cât de aproape suntem, acum, de pace?
Un suflu de optimism dinspre est
În ultimele săptămâni, am fost martorii unui război prelungit de tranșee între Ucraina și Rusia. Niciuna dintre părțile conflictului nu a putut obține un avantaj semnificativ față de adversar, ceea ce a dus, la rândul său, la stagnarea pe principalele burse europene.
Mai mult, încercările ulterioare de șantaj energetic din partea Rusiei au dus la șocuri ale prețurilor materiilor prime energetice, în special gazele, care au intensificat și mai mult îngrijorările investitorilor cu privire la criza energetică și recesiunea din Germania, care este motorul economic al Europei.
Nu e de mirare atunci că rapoartele optimiste de pe front au provocat euforia în rândul investitorilor mânați de speranța că acest conflict armat se va putea termina înainte de venirea iernii. Iarna, adică sezonul de încălzire, care îi permite lui Putin să folosească șantaj energetic și mai intens împotriva Europei pentru a ridica sancțiunile economice.
Bursa, din păcate, tinde să reacționeze exagerat, atât euforic, cât și depresiv. Cu toate acestea, merită să ne amintim ce anume, din punct de vedere militar, a provocat o asemenea euforie la începutul săptămânii.
Punct de cotitură în acest război?
Weekendul trecut a adus un suflu semnificativ de optimism pe bursele europene și o oportunitate de a normaliza situația energetică din Europa. Trupele ucrainene au desfășurat o contraofensivă cu succes în apropiere de Harkov, străpungând aproximativ 70 de km de linii rusești.
Potrivit unei evaluări a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW), în ultimele cinci zile, armata ucraineană a eliberat mai mult teritoriu decât a ocupat Rusia din aprilie.
O contraofensivă deosebit de reușită a avut loc lângă Harkov, unde armata ucraineană a reușit să recâștige zone semnificative la nord-estul orașului. Situația militară este prezentată pe harta de mai jos.
Cine va câștiga și cine va pierde la sfârșitul războiului?
Războiul din Ucraina a avut ca rezultat un șoc pe partea de ofertă, în special pe piața materiilor prime energetice, care s-a tradus într-o creștere drastică a prețurilor la gaze și la energie în general. Acest lucru a dus la o oprire a producției în unele fabrici de îngrășăminte cu azot.
În plus, impunerea de sancțiuni economice Rusiei a însemnat că Guvernul de la Kremlin a redus mai întâi semnificativ capacitatea de transfer de gaze, apoi a oprit complet transportul de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1. Drept urmare, Germania și alte țări europene s-au confruntat cu o criză energetică, o posibilă raționalizare energetică și o potențială recesiune.
Ca răspuns, membrii UE, dar și SUA și Japonia au început să se concentreze pe diversificarea surselor potențiale de energie, privind mai favorabil spre energia nucleară, care a rămas oarecum controversată în ochii publicului, mai ales după dezastrul centralei de la Fukushima. Acest lucru, la rândul său, a dus la creșterea prețurilor uraniului și a determinat creșterea evaluării companiilor din acest sector. Șocul ofertei a declanșat și un boom temporar al acțiunilor companiilor legate de sectorul minier și de producția de utilaje miniere.
Se pare că aceste sectoare sunt cele mai expuse marcării de profit, în cazul în care situația dintre Ucraina și Rusia se stabilizează. Pe de altă parte, cei mai mari beneficiari ai unei posibile păci pot fi, în primul rând sectorul bancar, care este deosebit de sensibil la orice tulburare globală, împreună cu companiile miniere și agricole care operează în Ucraina.
În plus, normalizarea prețurilor materiilor prime energetice poate reduce presiunea inflaționistă, ceea ce, la rândul său, poate permite băncilor centrale să înceapă un ciclu de reduceri ale ratelor de dobânzii. Acest fapt poate constitui un impuls semnificativ de creștere pentru indicii bursieri europeni.
O lingură de gudron într-un butoi de miere
În ciuda numărului tot mai mare de declarații din presă care anunță încheierea iminentă a conflictului armat din Ucraina, se pare că ar trebui menținută totuși o doză de scepticism „sănătos” în acest sens. Progresele semnificative ale contraofensivei ucrainene pot provoca un efect de „urs rănit” în Rusia, care, fiind încolțită, poate fi și mai imprevizibilă.
Acesta, la rândul său, este un factor de risc serios și, dacă se concretizează, poate contribui la o corecție bruscă a acțiunilor europene. Într-un cuvânt, toți ne-am dori ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, dar privind obiectiv, sfârșitul acestui conflict armat este încă departe, scrie într-un comunicat de presă al XTB Polonia.