Potrivit acesteia, în timp ce primii doi factori vor fi influenţaţi de eficienţa măsurilor economice, atât pe plan local, cât şi global, ultimul este mai uşor de controlat, deoarece este o chestiune de pură "inginerie inteligentă" în termeni de construcţie instituţională.
Continuarea tendinţei de refacere a economiei reprezintă una dintre cele mai importante premise pentru dezvoltarea pieţei locale de tranzacţionare, dar ritmul va fi cel care va determina amplitudinea acestei dezvoltări, se menţionează în analiza XTB România.
"Astfel, atingerea cifrelor estimate de creştere economică este crucială nu numai pentru că implică faptul că cetăţenii au posibilitatea de a investi sume mai mari de bani, ci şi pentru că acest lucru generează încredere şi aşteptări pozitive, care îi stimulează să investească", a declarat directorul general al XTB România, Tadeusz Kuropatwinski.
O provocare importantă cu care se va confrunta piaţa locală de capital o constituie desfiinţarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca urmare a integrării sale în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
"Deşi deadline-ul oficial este foarte apropiat (15 martie), multe detalii se află încă în discuţie şi chiar şi noul deadline propus, respectiv 15 aprilie, nu permite realizarea unor modificări importante", consideră Tadeusz Kuropatwinski.
În opinia analiştilor XTB, rolul pe care noua instituţie de supraveghere este dispusă să-l joace este determinant pentru evoluţia pieţei de capital în anii următori.
O altă provocare o reprezintă atractivitatea bursei locale, iar aceasta se află în strânsă legătură cu vânzarea unor pachete mari de acţiuni în anumite companii în care statul are deţineri importante, precum Transgaz sau Petrom. Efectul pozitiv al acestor listări constă atât într-o mai bună lichiditate, cât şi în noi acţiuni atractive pentru investitori.
"În plus, aceste listări trimit un semnal pozitiv către investitori, în general, potrivit cărora reformele vor continua şi, în particular, că există voinţă de a sprijini bursa locală", crede Tadeusz Kuropatwinski.
Recâştigarea încrederii românilor în tranzacţionare este o altă provocare, legată nu numai de mediul economic, ci şi de structura pieţei şi de nivelul de educaţie al persoanelor care tranzacţionează, potrivit analiştilor XTB. Acest an va aduce o scădere a numărului de brokeri de pe piaţa românească, deoarece, din cauza condiţiilor economice dificile, doar companiile care respectă standarde înalte de calitate şi îşi satisfac clienţii vor rezista pe piaţă. Totuşi, această "selecţie naturală" trebuie însoţită de o "curăţenie" realizată de autorităţile locale de reglementare, astfel încât numai brokerii serioşi şi autorizaţi să rămână pe piaţă, determinând, în acest mod, o refacere a încrederii populaţiei în tranzacţionare, în general.
În ceea ce priveşte nivelul de educaţie, XTB România este conştientă că oamenii au nevoie de cunoştinţe în domeniu pentru a înţelege atât beneficiile, cât şi riscurile tranzacţionării şi pentru a lua deciziile corecte. De aceea, XTB va investi aproximativ un milion de euro în acest an în instrumente de educaţie şi de marketing, după investiţii similare realizate în anii precedenţi.
X-Trade Brokers Dom Maklerski este lider pe piaţa de brokeraj în Europa Centrală şi de Est. Înfiinţată în 2002, în Polonia, compania are peste 20 de sucursale în Europa, Asia şi America de Sud. În România, sucursala Bucureşti – XTB România – este activă pe piaţă din 2009.
Sursa: Agerpres